Slušaj vest

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Svetog apostola Akilu.

Akila je bio jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla i zajedno sa svojom suprugom Priskilom bio mu je veliki pomoćnik u propovedanju Jevanđelja. Bio je Jevrejin poreklom iz Ponta, živeo je u Rimu sa svojom ženom, odakle ga je car Klaudija 52. godine proterao i naselio u Korint. Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je krstio njega i njegovu ženu i uveo ih u hrišćanstvo.

Po smrti cara Klaudija Jevrejima je bilo dozvoljeno da se vrate u Italiju, i Akila se sa Priskilom vratio u Rim. Kasnije opet vidimo Akilu u Efesu, gde deluje zajedno sa svetim Timotejem. Tokom progona cara Nerona povukao se u Efes gde je propovedao Jevanđelje zajedno sa svojom suprugom Priskilom, gde su oboje završili mučeničkom smrću.

Kao episkop Akila mnoge krsti i verom prosveti, idole skruši, hramove sazida, sveštenike postavi i pronese među ljudima slavu Sina Božjeg vaploćenog. Najzad bi ubijen od ozlobljenih neznabožaca, i preseli se u carstvo Hristovo.

Običaj kaže kažu da danas svi treba da izgovore molitvu jer se veruje da ćete tako oterati nesreću i dobiti oproštaj od grehova.

BONUS VIDEO: 

MONDO/Stefan Stojanović Ruska soba - Bela Crkva

(MONDO/I.V.)