Slušaj vest

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je najavu koja se odnosi na nastavak tropskih dana u Srbiji i početkom septembra.

Najava je na snazi od 31. avgusta oko 17 časova do 4. septembra u isto vreme. 

"Tropski dani nastavljaju se i u prvoj dekadi septembra. Od 1. do 5. septembra maksimalna temperatura biće od 31 do 36 °C, a od 6. septembra od 30 do 33 °C. U većini mesta biće pretežno sunčano, a sredinom dana i posle podne (uz lokalni razvoj oblačnosti) i dalje će biti uslova za kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom. Oblačni razvoji biće češći na istoku i jugu Srbije, kao i u planinskim predelima, dok se u ostalim krajevima mogu inicirati kao veoma retka (izolovana) pojava", objašnjeno je na sajtu RHMZ-a. 

RHMZ.jpg
RHMZ 

Kako je objavio Republički hidrometeorološki zavod, u narednim danima će na snazi biti dva meteoalarma, žuti i narandžasti. Žuti meteoalarm znači da je vreme može biti opasno (potencijalno)

"Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se. 

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavio je RHMZ. 

RHMZ.png
RHMZ 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija "PO OVAKVIM VRUĆINAMA DOLAZI I OVAJ TIHI UBICA" Meteorolog najavio nešto mnogo gore od toplotnog talasa! OVO JE NAJAVIO ZA JESEN

(MONDO/Ivana Vlajković)