Slušaj vest

Prof. dr Jugoslav Nikolić, diplomirani meteorolog i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), otkrio je kakva zima očekuje Srbiju. Prema njegovim rečima, ova zima neće biti topla kao prethodna, a prvi sneg prognozira za kraj novembra.

"Obeležiće je i prosečna suma padavina sa količinom od 110 do 160 mm. Ovakvi prognostički parametri ukazuju da nastupajuća zima ipak neće biti topla kao prethodna kada su prevaziđeni brojni temperaturni i ostali rekordi, naročito u drugom periodu zime, ali da neće biti ni oštra poput zima iz 70-tih i 80-tih godina prethodnog veka, koje su većim delom imale negativnu srednju temperaturu vazduha. Očekuje se od pet do 15 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nule, a na planinama od 25 do 40 ledenih dana. Sneg se prvo očekuje na planinama u prvoj polovini novembra i prosečan datum prvog snega na Zlatiboru je 4. novembar, a na području Sjenice 6. novembar, dok se u nižim predelima rizik od pojave prvog snega značajno povećava pri kraju narednog meseca i u prvoj polovini decembra. Na području Beograda, srednji datum pojave prvog snega je 23. novembar, a snežnog pokrivača 3. decembar", kaže Nikolić.

Što se tiče mraznih dana sa minimalnom temperaturom nižom od nule tokom decembra, januara i februara - u većem delu Srbije biće od 30 55, a na planinama od 60 do 75 dana. Prvi sneg se, kako kaže direktor RHMZ-a, očekuje na planinama u prvoj polovini novembra.

"Očekuje se od pet do 15 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nule, a na planinama od 25 do 40 ledenih dana. Sneg se prvo očekuje na planinama u prvoj polovini novembra i prosečan datum prvog snega na Zlatiboru je 4. novembar, a na području Sjenice 6. novembar, dok se u nižim predelima rizik od pojave prvog snega značajno povećava pri kraju narednog meseca i u prvoj polovini decembra. Na području Beograda, srednji datum pojave prvog snega je 23. novembar, a snežnog pokrivača 3. decembar", dodaje direktor RHMZ-a.

Prof. Nikolić je potom otkrio koliko snežnih dana nas očekuje. Uporedio je poslednjih nekoliko zima sa onima iz 70-ih i 80-ih.

"Najmanje dana sa snežnim pokrivačem biće u Vojvodini (manje od 15), a od 15 do 25 očekuje se u krajevima južno od Save i Dunava, ali to je i dalje manji broj dana sa snežnim pokrivačem u odnosu na 70-te ili 80-te godine prethodnog veka kada su zime bile daleko oštrije u našim krajevima. Primera radi, prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem u Beogradu je nekada bio 31, a u današnje vreme ta brojka je gotovo prepolovljena", navodi Nikolić.

Kiša jesen  (8).jpg
Kurir/Petar Aleksić 

Kakvo vreme očekuje Srbiju do kraja oktobra i početkom novembra?

Prof. Nikolić kaže da se narednih dana nastavlja period sa hladnim i maglovitim jutrima. Što se tiče pljuskova, prva kiša moguća je između 5. i 8. novembra.

"Tokom dana biće malo do umereno oblačno sa suncanim intervalima i uz nešto niže temperature u odnosu na trecu dekadu oktobra koje ce se kretati od 13 do 18 °S u vecini mesta. Prvo prolazno naoblačenje s kišom moguće je očekivati između 5. i 8. novembra, ali će padavine generalno biti učestalije tek u drugoj dekadi meseca.

Dugotrajni prodori veoma hladnog vazduha sa jakim mrazevima je sve ređa pojava u našoj zemlji, pre svega zahvaljujući kontinuiranom porastu temperature koji je prisutan u svim godišnjim dobima, čime se posledično utiče i na smanjenje broja mraznih i ledenih dana u Srbiji. Uprkos blagim zimama prethodnih godina, bilo je i onih koje su ostale zapamćene po talasima hladnoće. Dobri primeri su jak mraz i sneg februara 2012. godine, ali i januara 2017. kada su mnoge reke ostale zaleđene uz formiran led debljine nekoliko metara", podvlači prof. dr Nikolić.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Meteorolog Sovilj odgovorio na pitanje: Da li haotično nevreme preti i Srbiji?

(Kurir/MONDO/Aleksandar Blagić)