Slušaj vest

Sezona slava je počela a postoje brojni običaji koje domaćini na taj dan treba da ispoštuju. Jedan od njih se odnosi na slavsku sveću. Mnogi ne znaju u kom periodu dana ona treba da se zapali. 

Slava se pali neposredno pred rezanje kolača, na dan slave. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, celiva sveću i pali je šibicom. Sveća i njena svetlost simbolizuju svetlost nauke Hristove. Za slavu se po mogućstvu kupuje sveća od pravog voska, obično dužine 50 - 60 cm, može i veća ili manja, zavisno od prilika i mogućnosti.

Stavlja se u čirak (svećnjak) i posebno ukrašava. Sveća gori celog dana na dan slave, a kada izgori na nekoliko santimetara do svećnjaka, sveća se gasi na sledeći način: domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori. Vino polako ugasi sveću. Potom se sveća i čirak stavljaju pred ikonu, ili na neko drugo svečano mesto u kući, tu stoji do sledeće godine i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi.

Podsetimo, pisali smo i o tome da li za slavu treba mesiti slavski kolač ili ga naručiti

"Mi smo postali instant generacija - i domaćini i domaćice - kod koje se izgubio kompas, pa se, eto, i slavski kolač mesi u pekari. A slavski kolač treba da se mesi svetom vodicom. Takav kolač, kakav god da je, predstavlja našu žrtvu. Sveta vodica ne treba da se prosipa", ispričao je otac Predrag Popović.

Sagovornik se protivi i obeležavanju slave u restoranima, smatrajući da bi slava trebalo da bude skromna i u kućnom okruženju.

BONUS VIDEO: 

MONDO Bogojavljanje Bela Crkva

(MONDO/Ivana Vlajković)