Slušaj vest

Željka Mitrašinović iz Majura, nezvanična je rekorderka po broju pripremljenih sarmi i majstora za posne i mrsne specijalitete!
Ova vredna domaćica mesečno može da zavije i do 5.000 sarmi, a za Svetog Nikolu, već je spremila za isporuku 3.000 komada!

"Ne pamtim da je bilo ovoliko posla za Nikoljdan, ali sve je spremno na vreme i danas će mušterije dobiti na kućnu adresu. Poštuju ljudi slavu, sve su posno poručivali, tek poneko je pitao za mrsna jela, ali nisam mogla da prihvatim", kaže Željka.

Pored sarmi, skuvala je i 80 litara riblje čorbe, 100 kilograma prebranca i spremila 30 kilograma krompir salate.

"Bez supruga Svete koji je moja desna ruka ne bih sve postigla. On seče luk, secka šargarepu, donosi drva, loži vatru, kad nešto zafali skokne do prodavnice", priča Željka.

Željka posnu sarmu pravi sa pirinčem i povrćem. Recept je, kaže, jednostavan: dosta crvenog i crnog luka, praziluka, šargarepe, začina po meri, a još su ukusnije sa malo celera i čenom ili dva belog luka i kada se kuvaju sa komadima dimljenog šarana.

A, sarme, u milimetar iste veličine, kuva u velikim šerpama oko četiri sata. Željka kaže da je pre neki dan imala porudžbinu čak za Dominikansku Republiku.

"Eto, moja komšinica je tamo udata. Ovde je posetila svoje, a pre povratka je poručila i moje sarme. Rekla mi je "moram da im pokažem šta je srpska kuhinja", dodaje Željka.

YouTube/Novo jutro Jovana I Sarapa

(Mondo.rs, I.L., Informer)