• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lične karte na 10 godina,stare važe do 2016.

Većina građana još nije zamenila "stare" lične karte, čiji veliki broj važi do 27. jula 2011. godine a policija nema tehničke mogućnosti da poštuje taj rok.

Izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, koje su danas usvojene posle obrazlaganja predloga zakona ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, ubuduće će lične karte da važe deset, umesto pet godina, kako je bilo do sada, a za decu pet, umesto dve godine.

Dačić je rekao da je do sada po važećem propisu izdato više od 2.800.000 ličnih karata, od kojih je oko dva miliona sa čipom, a 800.000 bez njega.

On je naveo da većina građana još nije zamenila lične karte izdate na starom obrascu, a veliki broj ličnih karata važi do 27. jula 2011. godine.

Dačić je naveo i da je do ovog datuma tehnički nemoguće zameniti stare lične karte i da se zato predlaže da ovaj dokument važi do 31.decembra 2016. godine.

Takođe, državljanima starijim od 65 godina života, na njihov zahtev, sada se može izdati lična karta bez ograničenog roka važenja na obrascu koji ne sadrži mikrokontroler, odnosno čip.

Državljaninu koji ima pravo na ličnu kartu, a nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, ubuduće će se izdavati lična karta na osnovu utvrđenog boravišta, sa rokom važenja od dve godine.

Takođe, izmenama Zakona podaci o prezimenu i imenu podnosioca zahteva za ličnu kartu, u obrascu lične karte, mogu se pored ćiriličnog pisma upisati i latiničnim, ako za to postoji tehnička mogućnost.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image