Beko: Nek država otkupi "Luku Beograd" | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Beko: Nek država otkupi "Luku Beograd"

Biznismen Milan Beko pozvao je državu da otkupi Luku Beograd za onoliko novca koliko su on i njegovi partneri do sada uložili u taj sporni objekat, sa kamatama.

Posle višegodišnjeg sporenja i sudskih procesa problem "Luke Beograd" opet je dospeo u žižu javnosti.

Ministar Oliver Dulić optužio je večeras biznismena Milana Beka, vlasnika "Luke Beograd", da je prilikom kupovine tog preduzeća imao "poseban tretman" u tadašnjoj vladi Vojislava Koštunice i da je "nogom otvarao vrata" premijerove kancelarije.

Ministar je pozvao Beka da se povinuje novom zakonu i plati konverziju namene zemljišta.

Biznismen Beko je negirao da je bio blizak sa Koštunicom i ponudio rešenje problema – da se od njega i njegovih partnera otkupi Luka Beograd za onoliko novca koliko su oni do sada uložili u taj projekat uz uračunate kamate.

U emisiji televizije B92 o sporu Luke Beograd i Grada Beograda koji se vodi oko vlasništva nad više od 100 hektara zemljišta, Dulić je optužio Beka da je deo privilegovane grupe koja je imala povlastice prilikom privatizacije srpskih firmi, što je Beko negirao tvrdeći da mu je Koštuničina vlada pravila probleme kada je posredovao u kupovini preduzeća "Knjaz Miloš".

"Beko je imao poseban tretman u Vladi Vojislava Koštunice. On je tada otvarao vrata premijerove kancelarije nogom", rekao je Dulić uz tvrdnju da je interes privilegovanih grupa da ponovo vrate vladu koja bi radila u njihovom interesu.

Dulić tvrdi da tadašnji ključni učesnici u privatizaciji, koji su privatizacijom firmi dobili pravo korišćenja zemljišta, sada ne žele da plate i tako izvrše konverziju tog zemljišta u građevinsko omogućenu izmenama Zakona o planiranju i izgradnji već da čekaju da se promeni vlast.

"Samo hoću da kažem da je očigledno u to vreme postojala jedna grupa privilegovanih. Siguran sam da uticaj nekolicine ljudi na procese privatizacije koji je tada postojao više ne postoji", rekao je Dulić u emisiji o Luci Beograd u kojoj je gostovao i javni pravobranilac Beograda Strahinja Sekulić.

"Vama nije lepo za vreme ove vlade", rekao je Dulić obraćajući se Beku i upitao ga da li je "korektno" da za 40 miliona evra za koliko je kupio Luku Beograd dobije više od 100 hektara zemljišta.

Beko je odbacio Dulićeve optužbe navodeći da je kod Koštunice kada je bio premijer bio "jednom ili dvaputa" i da sa njim nikada nije imao blizak odnos. On je izjavio i da se dulićem do sada više puta sreo nego sa Koštunicom.

"Pitajte Dulića u kom slučaju je on prisustvovao otvaranju nogom vrata. Bio sam jednom ili dvaput kod Koštunice. Nikada nismo imali blizak odnos", rekao je Beko i optužio Dulića da bi želeo da bude "policajac".

Beko je rekao i da Luka Beograd primećuje "ogroman neprincipijelni pritisak" iz Vlade i gradskih vlasti i da će ako se to bude nastavilo razmisliti da se povuče iz celog postupka.

"Ako smatrate da ste napravili krupnu istorijsku grešku kupite Luku Beogradu i nastavite dalje", rekao je Beko uz tvrdnju da ga je kupovina Luke do sada koštala 120 miliona evra.

"Insistiraću da koristim svoje pravo stečeno kupovinom Luke odnosno da na tom prostoru gradim ono što je dozvoljeno urbanističkim planovima", rekao je Beko.

Beko tvrdi da su zakonom koji propisuje da se može graditi samo na zemljištu, čiji su vlasnici pravo korišćenja pretvorili u pravo svojine, ugrožena njegova vlasnička prava.

Beko je rekao da je iz gradskih uredbi znao da grad Beograd namerava da izmesti Luku Beograd i da će zemljište koje je Luka koristila promeniti namenu, odnosno postati građevinsko zemljište.

Beko tvrdi da Luka Beograd ima pravo korišćenja zemljišta i da je reč o oko 180 hektara. Beko je rekao da je Luku Beograd kupio i da se bavi lučkom delatnošću i da je od njegove kupovine povećan prihod preduzeća.

"U delu zemljišta koje je grad opredelio za drugu vrstu gradnje radićemo u skladu sa preporukama grada", rekao je Beko govoreći o načinima korišćenja dotičnog zemljišta. "Sud je sedam puta presudio u našu korist", dodao je on.

Beko je potvrdio da je angažovao lobističku agenciju da njegove interese zastupa u sedištu Evropske unije u Briselu i ta agencija pokušva da dokaže da je zakon koji propisuje konverziju zemljišta u Srbiji neustavan.

Dulić je rekao da je država krenula u kontraakciju i da dokazuje da ta tvrdnja nije tačna.

U jednom trenutku izbila je polemika Dulića i Beka koji je optužio ministra da je potrošio 400.000 evra na bilborde u okviru akcije "Očistimo Srbiju". Dulić je te optužbe nazvao "glupim".

Gradski javni pravobranilac Sekulić je rekao da zemljište Luke Beograd pripada Beogradu i da to dokazuje i ugovor iz 1975. godine, kao i druga dokumentacija.

Kao dokaz je naveo i to što je na osnovu tog ugovora grad Beograd već uknjižio na svoje ime 80 hektara zemljišta u beogradskoj opštini Stari grad.

Sekulić je dodao i da je Beko kupio Luku Beograd bez zemljišta jer je u trenutku prodaje ono bilo uknjiženo na ime grada Beograda.

Viši sud u Beogradu je pre nekoliko dana doneo privremenu meru kojom je kompaniji "Vorldfin" iz Luksemburga, čiji je vlasnik Milan Beko, zabranjeno raspolaganje i otuđenje parcela na kojima se nalazi Luka "Beograd" dok se ne okonča sudski postupak u sporu Beograda i Luke.

Luku Beograd su putem preuzimanja akcija od radnika, ali i od države 2005. godine, za oko 40 miliona evra, kupili Milan Beko i Miroslav Mišković.

Grad Beograd i Luka Beograd se spore o vlasništvu na više od 100 hektara zemljišta koje koristi to preduzeće.

(MONDO/Beta)

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU