Slušaj vest

Na Balkanu je otvoren prvi restoran bez cenovnika, a na ovu ideju došli su u Novom Pazaru. Koncept restorana je takav da gost jede koliko mu treba, a plati koliko može.

Sve to organizuje humanitarno udruženje UHUD, koje na svoj način pokazuje kako solidarnost može da se servira na tanjiru. Novopazarski restoran ima jelovnik, ali nema cenovnik, a predsednik udruženja UHUD Albin Omerović otkrio je detalje.

"Restoran funkcioniše po principu: ‘Ako imaš, donesi; ako nemaš, ponesi’ – i to u punom smislu te reči. Ljudi koji imaju, time što dolaze i jedu u ovom restoranu, zapravo podržavaju ceo projekat", kaže Omerović i dodaje kako mnogi pomažu radu restorana u vidu namirnica.

U restoranu ima svega - baš kao i u svim ostalim restoranima.

"Od omleta, našeg tradicionalnog kačamaka i kobasica, pa do domaćih specijaliteta kao što su pasulj, čorba, musaka i punjene paprike — sve ono što naš narod voli. Nakon toga, tu su i brza jela za omladinu", kaže Omerović.

Restoran bez cenovnika u Novom Pazaru Foto: YouTube/Printscreen/A1tvNet

Kaže da je na vama koliko ćete ostaviti nakon obroka, uz napomenu da restoran opstaje zahvaljujući novcu koji gosti ostavljaju.

"Niko ne određuje iznos, to je stvar svakog pojedinca", kaže sagovornik.

On objašnjava da svi troškovi za rad restorana pokrivaju oni koji mogu da plate: Kada neko plati svoj obrok, zapravo pomaže i onima koji nisu u mogućnosti da plate svoje obroke. Na primer, ako dođe petočlana porodica i naruči pet jela, time su indirektno nahranili i pet osoba koje nemaju novca za obrok.

"Građani dolaze, doručak nam je udarni zbog tradicionalnih jela, dosta firmi naručuje obroke za svoje radnike, firma kad ima 20 radnika i poruču ovde, ona je nahranila još toliko. Ovako niko ne zna ko ima a kome treba. Pozivamo sve da dođu i uvere se naš lep ambijent", rekao je on.

BONUS VIDEO:

04:45
"Dolaze Kinezi sa svojim biljkama, poručuju samo vrelu vodu, pa od njih prave čaj. Dozvoljavamo im to!" Konobar iz Skadarlije otkrio šok isksutva iz restorana! Izvor: Kurir televizija

(Euronews/MONDO)