• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanović spasen, Tijanić na udaru

Savet RRA po tužbi Hrvata u Srbiji “presudio” da nije bilo govora mržnje u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" TV Prva, a Antikorupciona agencija za imovinu “juri” direktora RTS-a jer neće da prijavi imovinu a javni je funkcioner. Tijanić nudi imovinsku kartu "ali kao građanin".

Savet RRA je saopštio da je obustavio postupak za oduzimanje dozvole, pokrenut protiv TV Prva zbog emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem", smatrajući da nije bilo govora mržnje, niti elemenata kršenja Zakona o radiodifuziji.

Agencija je na osnovu izveštaja svojih službi i izjašnjenja emitera istovremeno prihvatila i uveravanja da, bez obzira na prirodu emisije, ne samo da neće biti povređen Zakon o radiodifuziji i Kodeks emitera, već će urednički kolegijum TV Prva ubuduće s dužnom pažnjom voditi računa da ne bude pređena granica dobrog ukusa.

TV Prva se izvukla kod RRA ali te sreće nije bila RTV Pink, koja je novčano kažnjena sa 750.000 dinara zbog emisije "Trenutak istine", emitovane oktobra 2009.godine.

U saopštenju je navedeno da je Prekršajni sud u Beogradu, po prijavi RRA povodom emisije "Trenutak istine", emitovane oktobra 2009, izrekao TV Pink kao pravnom licu kaznu od 750.000 dinara, dok je odgovornom licu izrečena kazna od 40.000 dinara.

"Sud je ovom odlukom stao na stanovište da navedeni program, kako je to navedeno u prijavi RRA, protivan odredbama Zakona kojima se štiti fizički, mentalni i moralni razvoj dece i omladine", smatra Agencija.

Time se nisu završili problem koje imaju emiteri ili njihovi čelnici, jer Agencija za borbu protiv korupcije je preporučila Upravnom odboru Radio-televizije Srbije (RTS) da razreši dužnosti direktora te televizije Aleksandra Tijanića jer nije podneo izveštaj o imovini, rečeno je danas Beti u toj agenciji.

Žalba direktora javnog servisa na prvostepeno rešenje odbijena je na
sednici Odbora Agencije 12. jula.

Kako je Beti rečeno, izveštaji o imovini trebalo je da budu dostavljeni još 2010. godine, ali su tada Tijanić i članovi Upravnog odbora RTS-a odbili da to urade, navodeći da oni ne spadaju u javne funkcionere.

Članovi novog UO javnog servisa, izabrani u aprilu ove godine, odmah posle izbora podneli su izveštaje, ali Tijanić ni tada nije podneo izveštaj o imovini, zbog cega je protiv njega pokrenut postupak.

Kako su naveli u Agenciji, njemu je prvo izrečena mera upozorenja, a pošto ni tada nije podneo izvestaj, Agencija mu je izrekla preporuku za razrešenje.

Na dan kada mu je uručena preporuka za razrešenje, Tijanić je podneo izveštaj ali i žalbu Odboru Agencije. Odbor je žalbu odbio, jer, iako je direktor RTS-a u međuvremenu podneo izveštaj, to ne menja ništa u odnosu na prvostepenu odluku, rečeno je Beti u Agenciji.

Tijanić ima pravo žalbe Upravnom sudu.

Prema zakonu, Agencija po donetoj preporuci za razrešenje treba da pokrene inicijativu za razrešenje kod organa koji je funkcionera izabrao, a taj organ je dužan da inicijativu razmatra i obavesti Agenciju u roku od 60 dana šta je odlučio.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta povodom te vesti, Tijanić je rekao da "neprestano nudi svoju imovinsku kartu" i da u njoj nema ništa "skriveno, tajanstveno ili bogato", ali da je prilaže kao građanin, a ne kao funkcioner.

"Godinama dokazujem da nisam državni funkcioner, da sam izabran na konkursu, da nijedan direktor evropskih javnih servisa ne sme da bude funkcioner, jer to vraća javni servis u status državnog radija i televizije", rekao je Tijanić.

"Pri tome, neprestano nudim svoju imovinsku kartu kao građanin – u karti nema ništa skriveno, tajanstveno ili bogato - ali je prilažem ne kao funkcioner, već kao građanin. Da je postupak još u toku dokazuje i današnji dopis Agencije da dopunim svoju imovinsku kartu koju sam već predao", rekao je on.

(MONDO/Agencije)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU