Ministarstvo prosvete i nauke još nije potpisalo ugovore sa izdavačima, zbog čega ima nisu ni dostavljeni spiskovi o potrebama po školama.

U izdavačkoj kući Klet kažu da je prošle godine ugovor potpisan krajem juna, dok se ove godine kasni više od mesec dana.

"Nema šanse da isporučimo svim školama udžbenike na vreme. Prošle godine ugovore smo potpisali krajem juna, a ove godine se kasni više od mesec dana. Kako bi deca dobila knjige na vreme, sa isporukom treba da krenemo već 10. avgusta. Naša izdavačka kuća je preuzela rizik na sebe i štampala knjige, ali u problemu su mali izdavači koji čekaju tačne brojke od ministarstva da počnu sa štampom - kaže za Blic Gordana Knežević iz izdavačke kuće Klet.

Problem sa ugovorima leže u jednom sudskom postupku. Izdavačka kuća Korak po korak osporila je udžbenik iz matematike kuće Eduka i sve je došlo do Ustavnog suda. I Komisiji za zaštitu prava uložili su žalbu, tako da je postupak nabavke obustavljen.

"Mi se nadamo da će se ovih dana komisija izjasniti po tom pitanju. Čim dobijemo njihov odgovor, nastavljamo nabavku i potpisaćemo ugovore sa izdavačima", kaže Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete za učenički i studentski standard, javne nabavke i investicije.

(MONDO)