Sveti Nikola je najveća slava u Srbiji, zbog nje je nastala čuvena fraza "pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste". Ova slava je sve bliže, a domaćini su zabrinuti zbog drastičnog rasta cena najvažnijih posnih namirnica za pripremu slave.
Riba je prva i glavna namirnica. Ona je glavno jelo na slavskoj trpezi i samim tim predstavlja najveći izdatak, cene šarana i pastrmke kreću se od oko 800 do 1.200 dinara po kilogramu.
Skuša i oslić su malo jeftiniji. Međutim, morske ribe (orada, brancin i losos) su postale "čist luksuz" prema pisanju pomenutog portala.
Pored ribe su tu orašasti plodovi koji koštaju i do 2.000 dinara po kilogramu. Što se tiče drugih jela, poput pasulja, cena tetovca po kilogramu kreće se između 350 i 600 dinara.
Na kraju, za predjelo, mnoge domaćice se odlučuju za tunjevinu i sardine. Tunjevina u komadu je nešto jeftinija, cena je do 1.000 dinara.
Vaše mišljenje nam je važno - ostavite komentar, nije potrebna registracija!
BONUS VIDEO:
(Telegraf/MONDO)