
"Nije bilo članova komisije da bi ozvaničili rekord, ali bilo nam je važno da pronađemo tehnologiju i dovoljno veliku peć za najveći burek na svetu", kazao je Vukadinović.
"Pronašli smo tehnologiju, burek je ispečen u pećnici u Malošištu i dimenzija je dva sa četiri metara, pa ćemo naredne godine ući u proceduru izrade i upisa u Ginisovu knjigu rekorda", naveo je on.
Burek je pripremljen sa sirom, a Nišlije okupljene na manifestacije mogli su da se omaste najvećim ispečenim burekom u tom gradu.
Vukadinović nije mogao da precizira koliko je brašna i ostalog materijala upotrebljeno za pripremu velikog bureka.
Dane "najboljeg niškog doručka" organizovali su Unija pekara, Turistička organizacija i gradska opština Medijana.
Prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je taj grad prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek.
Prema tom zapisu prvi buregdžija u Nišu bio je Turčin Mehmet Oglu koji je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi.
Propisi su nalagali određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.
U Nišu je 2007. godine napravljen burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške Buregdžijade upisan u Ginisovu knjigu rekorda, rekli su ranije organizatori.
(Tanjug)
"Pronašli smo tehnologiju, burek je ispečen u pećnici u Malošištu i dimenzija je dva sa četiri metara, pa ćemo naredne godine ući u proceduru izrade i upisa u Ginisovu knjigu rekorda", naveo je on.
Burek je pripremljen sa sirom, a Nišlije okupljene na manifestacije mogli su da se omaste najvećim ispečenim burekom u tom gradu.
Vukadinović nije mogao da precizira koliko je brašna i ostalog materijala upotrebljeno za pripremu velikog bureka.
Dane "najboljeg niškog doručka" organizovali su Unija pekara, Turistička organizacija i gradska opština Medijana.
Prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je taj grad prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek.
Prema tom zapisu prvi buregdžija u Nišu bio je Turčin Mehmet Oglu koji je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi.
Propisi su nalagali određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.
U Nišu je 2007. godine napravljen burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške Buregdžijade upisan u Ginisovu knjigu rekorda, rekli su ranije organizatori.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.
