MONDO: Rat plakatima s direktorkom škole | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

MONDO: Rat plakatima s direktorkom škole

Centar Beograda danas je osvanuo oblepljen plakatima kojima "bivši đaci i prijatelji" Osnovne škole "Kralj Petar Prvi" optužuju direktorku te škole Milku Boškov da je uništila tu najstariju i, do nedavno, najugledniju školu u Srbiji.

"Direktorka gde su vam đaci? Ko vas drži u šaci?", pitanja su ispisana na plakatima kojima je preplavljen centar grada. Pored toga, na više punktova u Beogradu, uključujući i na onom ispred škole, pokrenuto je potpisivanje peticije kojom se traži smena direktorke i ukidanje više njenih "spornih odluka".

Potpredsednik Saveta roditelja Velimir Šoškić za MONDO objašnjava da su roditelji, bivši đaci i prijatelji škole bili prinuđeni na novi vid borbe protiv "samovolje" direktorke pošto u državnim institucijama nisu naišli na razumevanje. Direktorka Boškov, sa druge strane, u izjavi Mondu, negira sve optužbe Saveta roditelja i optužuje ih da su baš oni odgovorni za pad ugleda škole.

Šoškić kaže da su roditelji, bivši učenici i prijatelji škole pokrenuli potpisivanje peticije za smenu direktorke zbog činjenice da je tokom njenog šestogodišnjeg mandata škola pala na "niske grane".

"U zadnje tri godine škola je izgubila 11 odeljenja i trećinu nastavnog kadra, a veliki broj roditelja razmišlja da decu ispiše iz škole. Ove godine ukinut je i dnevni boravak u trećem razredu, a upisano je samo dva odeljenja prvaka sa 49 đaka. To je drastičan pad u odnosu na prošlu godinu, kada je upisano 85 đaka , a prethodnih ih je bilo i po sto", objašnjava Šoškić.

On tvrdi da su argumenti direktorke da je manji broj đaka upisan zbog pada nataliteta i "zabrane skretanja sa Brankovog mosta u Pop Lukinu ulicu".

"Podaci za grad Beograd pokazuju da nema pada broja upisa prvaka za Opštinu Stari grad - podaci pokazuju da sve škole zadržavaju isti broj upisanih ili ga povećavaju. Samo naša škola ima drastičan pad", navodi Šoškić.

On tvrdi i da je umesto baravka koji je postojao 25 godina u trećem i četvrtom razredu, direktorka ponudila plaćeni dnevni boravak privatne firme "English book" koji se plaća 2.500 dinara mesečno i koji vode nastavnici koji nisu iz te škole. Samim tim i kvalitet rada nije isti.

"Radi se po drugom programu i planu. Ugovori se potpisuju sa firmom, a ne sa školom - sve izgelda kao kad se dete upisuje na karate ili fudbal".

On tvrdi da se deca, čiji roditelji nemaju 2.500 dinara i nemaju gde da pošalju decu posle nastave, oko 12 sati udaljavaju iz odeljenja i šetaju hodnicima škole.

"To je sramotna situacija za 293 godine postojanja najstarije srpske školei u kojoj su predavači, između ostalih, bili i Vuk Karadžić i Dositej Obradović", ocenjuje Šoškić.

On naglašava da je školski odbor 31. avgusta odlučio da se zbog navedenih problema direktorka škole smeni, ali da je to odbijeno odlukom prosvetne inspekcije i Ministarstva prosvete. Umesto smene direktorke, smenjen je školski odbor.

Prosvetna inspekcija naime, utrdila je nepravilnosti u izboru članova školskog odbora i sačinila izveštaj o radu škole koji je, kako tvrdi Šoškić, pun neistina.

"Suština je da pokušavaju da dokažu da je školski odbor radio nezakonito, a jedina nezakonitost je što je smenio direktorku... Išlo se dotle da se proveravalo da li su članovi školskog odbora iz redova roditelja birani u svojim odeljenjima na zakonit način, odnosno da li su učiteljice u dnevnik upisale da su izabrani jednoglasno", navodi Šoškić.

On dodaje da su uvedene priveremene mere u školi po članu 35. Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja koji se primenjuje u slučajevima zabrane rada ustanova. "To znači da našoj školi preti zabrana rada", ističe Šoškić.

Jedini preostali način borbe, kako tvrdi, je peticija koju je za nedelju dana potpisalo 2.500 ljudi. U peticiji se, pored smene direktorke, traži i vraćanje produženog boravka, ali i uvođenje celodnevne nastave i male škole (programa za predškolsku nastavu).

"Cilj nam je minimum 5.000 potpisa. Nakon toga, gradski i republički organi biće upoznati sa našim zahtevima. Odluku su podžali i Savet roditelja i Nastavničko veće... svi organi škole, ali direktorka ne oseća potrebu da napusti funkciju i uz pomoć ministarstva pošto-poto želi da ostane".

"Za sada joj to i uspeva jer grad Beograd ne reaguje na ovo pravno nasilje. Grad je nadležan za izbor organa upravljanja koji bira direktora. Ovde je procedura zaobiđena", objašnjava Šoškić.

Njegovo četvoro dece, inače, ide u tu školu i pohađaju drugi, četvrti, šesti i sedmi razred. "Škola ima divnih profesora i roditelja, ali u ovakvoj sredini mnogi razmišljaju da se ispišu. Škola će se isprazniti, niko se neće upisati, a to je možda nekima i cilj jer dobijamo informacije da naša dva objekta na atraktivnim lokacijama mogu da se bolje koriste za neke druge svrhe", ističe Šoškić.

Direktorka Boškov, kaže da je videla plakate, ali da je sve što se njima implicira, potpuno neosnovano. Ona je negirala sve spekulacije o zatvaranju škole.

"Tačno je da su u školi uvedene privremene mere jer je razrešen školski odbor , ali nema nikakvog pomena o gašenju škole", rekla je vidno uzbuđena direktorka i naglasila da Savet roditelja "nema nikakvu legalnu moć".

"Samo 49-toro dece ove godine je upisano u prvi razred zbog ovakvih stvari - jer isti ti ljudi rade protiv škole i urušavaju njen ugled. Godinu dana vodi se negativna kampanja", kaže Boškov i dodaje da je za direktora legalno izabrana, a da je školski odbor razrešen od strane Ministarstva prosvete.

Ministarstvo prosvete je, inače, prošlog meseca negiralo da će škola biti zatvorena. Beogradski mediji i tada su preneli sumnje Saveta roditelja da je škola pred gašenjem. MONDO je pitanja vezana za sudbinu škole prosledio Ministarstvu, ali tokom dana nije bilo odgovora.

Osnovna škola "Kralj Petar Prvi" inače obuhvata dva objekta - u Ulici kralja Petra i Maršala Birjuzova. Objekat u Kralja Petra namenski je građen kao škola i nalazi se u registru Zavoda za zaštitu spomenika pod rednim brojem jedan.

Kroz decenije i vekove, škola je menjala nazive i sa promenljivom srećom prolazila kroz burna vremena, ali je opstala kao prva i najstarija, sa korenima koji sežu od 1718. godine.

Škola se do 1878. godine zvala Osnovna škola kod Saborne crkve, zatim Osnovna muška i ženska škola kod Saborne crkve do 1925. a do 1945. nosi naziv Osnovna škola "Kralj Petar".

Do 1952. godine zvala se Osnovna škola broj jedan, potom Osnovna škola "Braća Ribar", a u aprilu 1993. ponela je naziv Osmogodišnja škola "Kralj Petar Prvi".

Vekovne zidine njenog postojanja, podupirali su, što kao učitelji, što kao đaci, Vuk Karadžić, Dositej Obradović, kralj Petar Prvi Karađorđević, Mihajlo Petrović Alas, Stevan Mokranjac, Moša Pijade, braća Ribar i čitava plejada umetnika i javnih ličnosti.

Najmlađe generacije i danas uče u zgradi koju je projektovala Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji. Zdanje u Ulici kralja Petra je spomenik kulture i tu su smešteni učeniici od 1. do 3. razreda, a na lokaciji u Ulici maršala Birjuzova rade đaci od 4. do 8. razreda. Ima nešto više od 700 đaka.

(D. Pašić/MONDO)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU