• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nas, po narodnom verovanju, čeka 2012.

U Srbiji će sunčano i toplo za ovo doba biti još samo sutra, kada se očekuje zahlađenje, a početak godine koji su obeležile natprosečne temperature, prema narodnom verovanju, ukazuje da će godina biti sušna i nepovoljna.

Etnolog Bojan Jovanović rekao je Tanjugu da u narodu postoji verovanje, u širem kontekstu, da ovakav početak godine sa većim brojem toplih dana znači da godina neće biti uspešna, već veoma nepovoljna.

Jovanović je istakao da u narodu postoji verovanje da će, ukoliko zima nije zima, odnosno hladna i sa snegom, godina biti nepovoljna i da će dovesti do "poremećenih odnosa".

"Ukoliko se još zima i produži, to onda znači da će, prema narodnom verovanju, godina biti sušna", kazao je Jovanović.

Toplo vreme i natprosečna temperatura za ovo doba godine biće još samo sutra, nakon čega se očekuje zahlađenje koje će trajati do kraja sledeće sedmice, tačnije 13. januara, izjavio je Tanjugu meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović.

On je rekao da ovakvo vreme, i pored natprosečnih temperatura za ovo doba godine, nije neuobičajeno za podneblje u kome živimo i da svake godine tokom zime budu dva ili tri dana s temperaturom iznad 10 stepeni Celzijusovih.

"Nekada se topliji dani s temperaturom iznad 10 stepeni Celzijusovih javljaju u decembru, a nekada u januaru, kao što je to sučaj ove godine", kazao je Todorović.

U petak će biti hladno, oblačno i postoji mogućnost padavina, a temperatura će biti oko pet stepeni Celzijusovih.

On je istakao da je od ponedeljka u svim krajevima Srbije moguće formiranje snežnog prekrivača, ali se neće duže zadržati.

Todorović je istakao da će se do kraja zime smenjivati sedam do 10 toplijih, pa isto toliko hladnijih dana.

On je podsetio da je prošla zima bila znatno hladnija od ove i da je bilo više snega. Snega je bilo do 9. marta, a Todorović je napomenuo da snežni pokrivač ove godine možemo da očekujemo i u februaru, pa čak i aprilu.

Jovanović je istakao da, prema narodnom verovanju, sunčani i topli početak godine mogu da znače i da će tekuća godina biti uspešna i prosperitetna.

On je kazao da, u užem smislu, postoji verovanje da će ono šta se radi ili dešava 1. januara obeležiti čitavu godinu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image