U saopštenju se navodi da su na fasadi te ustanove nacrtani kukasti krstovi i parole "smrt ciganima" i "mandove pod led".

"Ovaj napad na svratište nas sigurno neće zaustaviti u našem trudu da naše okruženje učinimo tolerantnijim i humanijim", navodi se u saopštenju Svratišta u Novom Sadu.

Slučaj je prijavljen policiji.

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana danas je najoštrije osudila ispisivanje grafita mržnje i apelovala na nadležne da što pre pronađu počinioce tog vandalskog čina i privedu ih pravdi.

"Veliki trud organizacija civilnog društva i nadležnih institucija biće uzaludan sve dok u društvu postoji toliko nerazumevanja u vezi sa ljudskim pravima i odgovornostima svakoga od nas", ocenjuje se u saopštenju.

Kancelarija pokrajinskog ombudsmana je navela da je dosadašnja saradnja sa Svratištem pokazala da je postojanje takvog vida zaštite dece od izuzetnog socijalnog, psihološkog i materijalnog značaja za jednu od najugroženijih kategorija dece u našem društvu.

"Svratište predstavlja utočište za oko 400 novosadske dece, što je broj koji u manjim sredinama ne dostižu ni neke osnovne škole. Međutim, ono je osobeno po tome što u njega deca dolaze dobrovoljno jer ga doživljavaju kao bezbedno mesto na kom se osećaju prihvaćeno i uvažavano", navodi se u saopštenju.

Svratište u Novom Sadu je jedan od projekata Ekumenske humanitarne organizacije i postoji od februara 2010. godine. Do sada je pružilo pomoć za oko 390 mališana koji žive u teškim uslovima.

(Beta)