• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Fajzer: Ministarstvo nema pojma

Ministarstvo zdravlja Srbije "nema saznanja" o tome da je "farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) plaćala lekare u Srbiji da bi povećala prodaju svojih lekova", niti se iko oko tog slučaja obratio Ministarstvu.

Komisija za hartije od vrednosti i berze SAD je saopštila da su Fajzerovi ogranci u inostranstvu podmićivali lekare u Kini, Italiji, Rusiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Istočne Evrope, među kojima je i
Srbija, a mito prikrivali kao poslovni trošak - za putovanje, zabavu ili marketing.

Američki farmaceutski gigant Fajzer pristao je da plati poravnanje od 60 miliona dolara vladi SAD.

Ministarstvo zdravlja je navelo u saopštenju da su Pravilnikom o oglašavanju leka i medicinskog sredstva iz oktobra 2010. godine utvrđeni uslovi pod kojima se vrši oglašavanje leka.

Utvrđeno je, kako se navodi, da zdravstveni radnici koji propisuju lekove, ne smeju tražiti niti primati bilo kakvo materijalno ili nematerijalno davanje kao podsticaj za propisivanje, izdavanje, nabavku, odnosno potrošnju lekova.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je regulisano da davalac zdravstvenih usluga nema pravo da u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija.


Farmaceutska kompanija plaćala milione dolara mita da bi dobila poslove i povećala prodaju svojih lekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope, utvrdilo Ministarstvo pravde SAD.

Farmaceutske kompanije Fajzer (Pfizer) i kćerka firma Vajet (Wyeth) nagodile su se s Ministarstvom pravde SAD oko tužbe za korupciju u Istočnoj Evropi.

Američka administracija je utvrdila da su dve kompanije platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope, javljaju mediji u SAD.

Kako navodi Blumberg (Bloomberg), novac je plaćan doktorima i drugim zdravstvenim zvaničnicima u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Kini.

Ove dve kompanije su se složile da plate ukupno 60,2 miliona dolara kazne da bi se povukle optužbe.

Prema navodima Ministarstva pravde SAD i federalne Komisije za hartije, farmaceutski gigant Fajzer plaćao je i davao poklone državnim doktorima i zdravstvenim radnicima u Istočnoj Evropi, Bliskom istoku i Kini, da bi uticali na regulatorna odobrenja, odluke o nabavkama, recepte, kao i da bi se izbeglo carinjenje.

Dodaje se, da su isplate vršene bez znanja ili odobrenja zvaničnika Fajzera, ali da su nesređene poslovne knjige i podaci firmi koje su radile za Fajzer sređivani u finansijskim izveštajima samog Fajzera.

Tužioci su pristali da odlože krivični postupak na dve godine, ako Fajzer bude nastavio da sarađuje i ako bude preduzeo korake da se to ispravi, navodi Blumberg, i dodaje da ceo dogovor mora da potvrdi američki federalni sud.

Kao neke od primera korupcije, njujorška medijska korporacija, navodi Bugarsku, gde su lokalni predstavnici potrošili 28.000 dolara za putovanja državnih doktora u Grčku, kao nagradu za lekare koji su imali najviše prepisanih Fajzerovih proizvoda.

Takođe, plaćeno je i 17.000 dolara za konferencije o medicini na kojima su opet učestvovali doktori koji su prepisivali Fajzerove lekove, dodaje se u sporazumu koji je ova kompanija potpisala sa Ministarstvom pravde SAD.

Kada je u pitanju Hrvatska, jednom državnom doktoru je plaćano u gotovom novcu, uz plaćene putne troškove, što je bila nagrada za pomoć i uticaj pri odlučivanju koji lek može da se prodaje u zemlji.

Fajzer je priznao i da su u Rusiji doktori dobijali pet odsto od vrednosti nekog prepisanog leka koji je proizvod kompanije.

Kao kompanije koje su predstavljale Fajzer navode se Bristol-Majers (Bristol Mayers) iz Njujorka i Glakso (Glaxo) i Astra Zeneka iz Londona. Sve tri kompanije su saopštile da sarađuju sa vlastima u SAD u istrazi.

(Tanjug, foto Beta/AP)

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 Slučaj Fajzer: Ministarstvo nema pojma