• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud: Zabrana "Naših" ako bude razloga

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević kaže da je moguće pokrenuti novi postupak za zabranu SNP "Naši" ako se utvrdi da svojim delovanjem krše zakone i pošto se iskoriste druge mogućnosti.

"Odluka koja je doneta (odluka Ustavnog suda da nema osnove da se "Naši" zabrane) nije doneta za sva vremena. Ako se u narednom periodu utvrdi da pripadnici te organizacije vređaju ustavni poredak, izazivaju nacionalnu, rasnu i versku mržnju ili krše druga Ustavom zagarantovana prava kao i pošto policija, tužilaštvo i sud reaguju tim povodom, moguće je pokrenuti novi postupak", precizirao je Slijepčević na konferenciji za novinare u Ustavnom sudu.

Ustavni sud nije zabranio tu organizaciju, jer dokazi iz predloga za zabranu Republičkog javnog tužilaštva nisu potvrdili njegove stavove, rekao je Slijepčević.

"Svi dokazi tužilaštva svodili su se na podnete krivične prijave koje nisu procesuirane ili odluke Prekršajnog suda od kojih se samo jedna odnosila na pripadnika organizacije "Naši"", pojasnio je predsednik Ustavnog suda.

On je, međutim, dodao da "to što nije dokazano pred Ustavnim sudom" ne znači da su oni ekskultirani (oslobođeni odgovornosti-krivice) od svih radnji jer se Ustavni sud kretao u granicama podnetih dokaza.

Prema rečima Slijepčevića policija, tužilaštvo i Prekršajni sud pozvani su da deluju pre Ustavnog suda u situacijama kada neko krši zakon.

"Oni moraju da kazne sve radnje... i onda Ustavni sud može da zabrani njihov rad", poručio je Slijepčević.

Predsednik Ustavnog suda napomenuo je da odluka o zabrani ne znači da će neka organizacija prestati da deluje, jer odluka zapravo znači samo brisanje organizacije iz Registra udruženja, a ona može da nastavi da deluje i bez toga.

Slijepčević je odbacio tvrdnje da odluke Ustavnog suda od druge polovine 2012. godine imaju vezu sa promenom vlasti, i napomenuo da njegove odluke uglavnom kritikuju oni koji žele da sebi ostvare neki politički cilj.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Vladimir Cvijan izjavio je 18. januara da je, prema njemu dostupnim podacima, tužilaštvo pokrenulo postupak protiv organizacije SNP "Naši".

Ustavni sud "zatrpan" ali dobro radi

Predsednik Ustavnog suda sudija Slijepčević ocenio je danas da je prošle godine taj sud ostvario dobre rezultate u radu, jer je od ukupno 21.343 rešio 8.653 predmeta.

On je, međutim, kritikovao rad Narodne Skupštine i Vlade zbog velikog broja zakona, uredbi i zaključaka čije su odredbe proglašene neustavnim u postupku pred tim sudom i upozorio da te institucije moraju da preduzmu mere za sprovođenje postupaka u kojim će biti donošeni zakoni u saglasnosti sa Ustavom.

Kritike je stavio i na rad redovnih sudova zbog nejednake sudskse prakse kao i na rad advokata koji podnose ustavne žalbe iz razloga zbog kojih se ne može pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom.

Od ukupnog broja rešenih predmeta 546 predmeta bilo je iz oblasti normativne, 688 tiče se odluka po žalbama ranije neizabranih sudija i tuzizlaca, a 7.328 čine odluke o ustavnim žalbama, naveo je Slijepčević.

Od ukupnog broja rešenih ustavnih žalbi u 4.601 slučaju doneta je odluka o odbacivanju žalbe, jer ne ispunjava prosecne uslove za vođenje postupka pred Ustavnim sudom ukazao je Slijepčević i odgovornost za to prebacio na advokate koji bi građanima, kako je rekao, trebalo da pruže pravnu pomoć, a ne da im ustavni sud prredstavljaju kao sud u IV stepenu.

U 1.050 slučajeva ustavna žalba usvojena zbog nejednake sudske prakse - odnosno redovni sudvi u provm i drugom stepenu donosili su različite odluke u sličnim pravnim stvarima, što prema mišljenju Slijepčevića, može da dovede do pravne nesigurnosti.

Tim povodom je poručio Vrhovnom kasacionom sudu da se pozabavi tim problemom.

Takođe je naveo, da su 574 ustavne žalbe usvojene (27odsto ukupnog broja) jer nije poštovano pravo na suđenje u razumnom roku.

Od 21 zahteva za ocenu ustavnosti zakona 19 njih je usvojeno, odnosno konstatovano je da pojedine odredbe tih zakona nisu u saglasnosti sa Ustavnom Srbije, rekao je predsenbik Ustavnog suda i napomenuo da je isto utvrđeno i u slučaju sedam uredbi i zaključaka Vlade.

"Veliki je broj akata zakonodavnih i izvršnih organa u kojima je Ustavni sud utvrdio povredu Ustava. Za Republiku Srbiju je celishodnije da se zakoni i drugi opšti akti donose u postupku i na način koji neće izazivati kasatorne odluke, a tim problemom moraju da se pozabave Narodna skupštine i Vlada", porucico je Slijepčević.

On se takođe požalio da bez dodatnog broja novih stručnih saradnika Ustavni sud neće moći da se izbori sa velikim brojem predmeta u radu i da je zbog toga tražena nova zgrada za Ustavni sud gde bi novo osoblje moglo da se smesti.

"Dobili smo obećanje od predsednika i premijera Srbije da ćemo dobiti zgradu koju smo tražili - ministarstvo ekonomije u Bulevaru Kralja Aleksandra poznatija kao "kamena zgrada". Tim povodom Vlada je fomirala Komisiju koja je prema našim saznanjima saglasna da tu zgradu dobijemo", rekao je Slijepčević.

Međutim, kako je rekao, prema nezvaničnim saznanjima, u zgradu je počela da se useljava Uprava prihoda Ministarstva finansija.

Slijepčević je zbog toga apelovao na ministra finansija da razume potrebe Ustavnog suda i značaj delatnosti koju obavlja.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Marko Rupena)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djoda

Postoji prece i od preceg zasto se ne ukine "oslobodilacka vojska Bujanovca,Medvedje i Preseva" i jos drugi pokreti npr.Madjarski i takozvani "Vojvodjanski" nego manjine ne smemo ni ruzno da pogledamo a svoje na robiju.SPREMAMO SAMI SEBI GRADJANSKI RAT ZA 20god

Milosh

Sta ce vam pokreti pored SPC i pravoslavlja?

koreja

Neki bi nesvesni toga sta u stvari zele, totalitarni rezim kao recimo u Siriji. Izgubili smo i identitet i razum razmisljajuci o bratoubilackim misijama umesto o tome kako prosperirati i dati svetu jednog novog Andrica, zlatne kosarkase i snaznu ekonomiju. Dokle? Verovatno dok nas neko ne okupira. Zato su nas i podelili na tabore.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU