• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Hotel umesto ruine MUP tek od 2017.

Ruinirana zgrada MUP u Ulici kneza Miloša još godinama neće biti sanirana. Izraelska firma "Plaza centri" godinama bezuspešno pokušava da dođe do neophodnih dozvola

Glavni grad se neće uskoro rešiti ruinirane zgrade saveznog MUP u Ulici kneza Miloša. Kako je krenulo, bombardovana zgrada dočekivaće goste glavnog grada, prema nezvaničnim procenama, barem još tri-četiri godine.

Izraelska kompanija koja je kupila ovu lokaciju još čeka građevinsku dozvolu za manji objekat na Paliluli koji bi trebalo da bude otvoren 2010. godine, dok za lokaciju u Kneza Miloša nije urađen ni Plan detaljne regulacije, a dozvole nisu ni na vidiku.

Direktor "Plaza centri" za Srbiju Sagiv Meger potvrdio je za "Novosti" da gradnja objekta nije počela jer nije urađen plan detaljne regulacije.

"Bez odgovarajućih dozvola nismo u mogućnosti da uradimo mnogo", kaže Meger. "Proces pravljenja PDR traje više od dve godine i nadamo se da će biti usvojen tokom 2013. U stalnim smo pregovorima sa raznim vlastima. Nažalost, proces se odužio više nego što smo mislili. Ne očekujemo da ćemo dobiti dozvole pre kraja ove godine zbog procedura u Beogradu".

Kada bude usvojen PDR, pitanje je šta će uopšte moći da se gradi na toj lokaciji i da li će najavljivani visoki toranj moći da se izdigne od ostalih zgrada.

Dok lokacija u Kneza Miloša koju je izraelska kompanija kupila 2007. godinama čeka Godoa, gradnja njihovog manjeg objekta na Paliluli, nije sporna, ali takođe kasni zbog papira. "Višnjička plaza", tržni centar na površini od nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara, trebalo je da bude otvorena krajem 2010. Međutim, na terenu se još ništa ne dešava, jer dozvole "koče" bagere.

"Lokacijsku dozvolu smo dobili u decembru 2012. i očekujemo da ćemo dobiti i građevinsku u prvoj polovini ove godine i onda odmah počinjemo sa gradnjom" kaže Meger. " U ovom trenutku procenjujemo da će otvaranje centra biti na kraju naredne godine, ali ćemo konačan datum moći da kažemo tek kada zaista počne gradnja".

Kako kaže Meger, tržište se, u međuvremenu, dramatično izmenilo zbog finansijske krize. Ipak, to neće ugroziti "Višnjičku plazu" koja će, kažu, biti vodeći maloprodajni i zabavni centar u gradu, ali i Srbiji. Većina ugovora sa zakupcima je zaključena i oni uveravaju da će, kada konačno bude otvoren ovaj objekat, imati šta da ponudi posetiocima.

Otkako je 2007. ušla na naše tržište, kompanija "Plaza centri" je investirala oko 120 miliona evra i završila prvi tržni centar u Kragujevcu.

"Očekivali smo da počnemo sa projektima u Beogradu, ali nažalost, procedure su duže nego što je to razumno očekivati" ističe Meger. "Verujemo da smo do sada mogli da uložimo 400 miliona evra i otvorimo 4.500 radnih mesta u gradu da nam je data prilika".

Grupa "Plaza centri" vodeća je kompanija u razvoju šoping i zabavnih centara, sa fokusom na izgradnji novih objekata i rekonstrukciji postojećih, ukoliko poseduju odgovarajući potencijal. Stoje iza projekata u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Litvaniji, Grčkoj, Bugarskoj, Indiji i Srbiji. Do sada su izgradili 30 šoping i zabavnih centara u regionu Centralne i Istočne Evrope, od kojih su 26 prodali akumulirajući ukupnu dobit od 1,16 milijardi evra.

Plan detaljne regulacije ispituje da li je na toj lokaciji uopšte moguće graditi više kvadratnih metara nego što to dozvoljava GUP, ili je moguće izgraditi isti broj kvadrata, ali da objekat bude veće visine nego što je predviđen planom. Postojeći je rađen na bazi zgrade saveznog MUP, ne predviđa veće kapacitete i ne bi odgovorio zahtevima investitora.

"Višnjička plaza" imaće površinu od 48.000 metara kvadratnih i parking na pet nivoa. Osim prizemlja imaće i dva nivoa prodavnica i jedan nivo za razonodu. Bioskop će se sastojati od osam sala, a centar će sadržati i slot klub, fantazi park i fitnes centar kao i "fast fud kort" na poslednjem spratu sa pogledom na Dunav. Novi bioskop na Paliluli biće najveći od svih do sada i imaće kapacitet od 1.750 mesta.

Prema planovima na mestu zgrade saveznog MUP najavljen je velelepni objekat sa hotelom od pet zvezdica sa 350 soba, poslovna kula i restoran na vrhu sa pogledom na grad. Kompleks bi bio površine 100.000 metara kvadratnih i vredan je oko 150 miliona evra, a imao bi i parking za 2.000 mesta. Teško oštećena zgrada u bombardovanju 1999. godine prodata je posle četvrtog tendera za oko 29 miliona evra.

Za razliku od Beograda, u Kragujevcu je sve bilo idealno.

"Izgradnjom naše 60 miliona evra vredne građevine u Kragujevcu usred ekstremnih tržišnih uslova, dokazali smo da smo pravi partneri za ovu državu i da smo ovde na duge staze. Tamo smo se suočili sa transparentnom i profesionalnom administracijom koja nam je omogućila da ulažemo i stvaramo radna mesta", kaže Meger.

(MONDO, foto: Plaza centri)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ipsilon prvi put

da izvetri uranijum pa da oni nastave sa gradnjom

V.O.

Toliko treba da ,,izlapi' osiromaseni uranijum

special image