• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referentna laboratorija za mleko tek 2014.

Za završetak Navionalne referentne laboratorije, koja bi potvrđivala između ostalog i ispravnost mleka, trenutno nema dovoljno para.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević kaže da je u budžetu za ovu godinu izdvojeno 450 miliona dinara da se završi Nacionalna referentna laboratorija, napominjući da još fali sredstava, koja će biti obezbeđena iz stranih fondova.

"To će biti završeno do prvog tromesečja 2014, a do tada ćemo imati i dalje redovne kontrole sa povećanim brojem uzoraka, a ako bude potrebe, uzorke ćemo slati na veštačenje", rekao je Knežević, koji ponavlja da "garantuje da je mleko potpuno zdravo".

"Država je preduzela sve - od prvog do poslednjeg koraka, čak i više od toga, a javnost je o svemu obaveštena na vreme", istakao je Knežević, gostujući na B92.

Knežević je dodao da misli da nije odgovoran za postojeću situaciju, kao i da nije imao pozive za saslušanje u policiji, i jedva čeka da "ode i kaže šta zna".

Ministar je naglasio da bi voleo da to učini i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Goran Ješić, pre svega zbog jučerašnje tvrdnje da mu je neko nudio novac da ne objavi rezultate analiza.

Goran Ješić je juče ponovio da su novi rezultati nezvaničnih analiza još gori nego prvobitni i da će za dan dva dobiti podatke iz Nemačke, gde je u dve največće laboratorije Vlada Vojvodine poslala svoje uzorke mleka "jer niti jedna laboratorija iz Srbije nije priastala da radi superanalizu".

Republika takože očekuje rezulate "za koji dan" i to iz Holandije, gde je na superveštaćenje poslato više od 300 uzoraka (mleka) svih proizvođača, za koje postoji mogućnost da je kontaminirano".

Prema njegovim rečima, to je jedina laboratorija koja može da da rezultate vrlo visoke tačnosti.

Ministar Knežević je kao "ordinarnu glupost" odbacio tvrdnju da iza jučerašnjeg protesta poljoprivrednika u Novom Sadu stoji novosadski Gradski odbor Srpske napredne stranke, najavljujući za sutra sastanak sa zemljoradnicima kako bi se našao način da im se pomogne.

Knežević je napoimenuo da "smo u prethodnom periodu u nekoj vrsti evrofanatizma" doneli niz zakona i propisa koji su u skladu sa evropskim, ali "nemamo unutrašnju organizaciju koja bi to mogla da prati".

Ko je kriv što je izostala "unutrašnja organizacija" ministar nije precizirao.

Osvrnuvši se na situaciju sa zaraženim kukuruzom, on je istakao da od 197 uzoraka kukuruza uzetih u javnim skladištima samo četiri nisu bila dobra, a od 500.000 tona izvezenog kukuruza vraćeno je samo 2.000 tona.

Knežević se zapitao "koji to čarobnjak i Dejvid Koperfild" može da kontroliše sav rod kukuruza koji je lane iznosio četiri miliona tona, a u Srbiji ima više od 500.000 gazdinstava.

(Tanjug/MONDO, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image