• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sir i namazi bezbedni za ishranu

Pokret za zaštitu potrošača-Beograd (PŽP) saopštio je da su sirni i mlečni namazi na tržištu Srbije hemijski i mikrobiološki ispravni, kao i da ispunjavaju norme higijenske ispravnosti i kvaliteta.

Pokret za zaštitu potrošača-Beograd (PŽP) saopštio je da su sirni i mlečni namazi na tržištu Srbije hemijski i mikrobiološki ispravni, kao i da ispunjavaju norme higijenske ispravnosti i kvaliteta.

Uporedno ispitivanje i ocenjivanje PŽP-a o kavlitetu sirnih i mlečnih namaza pokazalo je da je prosečna ocena uzorkovanih proizvoda 71,28 bodova, od mogućih 100, te da se nalaze u zoni vrlo dobrog kvaliteta, rekla je na konferenciji za novinare predsednica komisije koja je radila istraživanje Zora Mijačević.

Mijačevićeva je istakla da se nijedan proizvod nije našao u zoni ekstrakvaliteta, odnosno iznad 90 bodova, ali nije bilo ni onih nezadovoljavajućeg kvaliteta, koji bi imali ispod 50 bodova.

Prema njenim rečima, ukupno je analizirano 23 uzorka koji su kupljeni u Leskovcu, Aleksincu, Sokobanji, Vršcu, Pančevu, Subotici, Kragujevcu, Obrenovcu i Beogradu.

Uzorci za analize, super analize i ocenu senzornih svojstava, odnosno boje, mirisa, ukusa, opšteg izgleda i konzistencije namaza, kupljeni su, kako je navela, 18. i 20. decembra prošle godine i to 14 uzoraka iz domaće proizvodnje i devet iz uvoza.

Mikrobiološke analize radjene su u Zavodu za mlekarstvo, a čitav projekat je uradjen u saradnji sa veterinarskom inspekcijom i Privrednom komorom Beograda, dodala je Mijačević.

Ona je istakla da su svi uvozni namazi uglavnom odličnog kvaliteta, dok bi domaći proizvodjači, čiji su proizvodi u proseku dobrog kvaliteta, morali više da porade na uslovima čuvanja i distribucije svojih proizvoda, jer to utiče na promenu ukusa proizvoda.

Mijačevićeva je naglasila da su standardno dobrog kvaliteta proizvodi mlekara iz Subotice i Šapca.

Medju proizvodima, koji se nalaze u zoni odličnog kvaliteta i imaju od 80 do 89 poena, pored tri uvozna namaza iz Austrije, Italije i Hrvatske, su krem maslac Subotičke mlekare, krem sirni namaz sa belim lukom Sajana iz Kikinde i sirko ekstra, masni sirni namaz mlekare iz Šapca.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image