Jedan vlasnik prodavnice pića u najvećem japanskom mlekarskom regionu rešio je da speči bacanje viškova mleka tako što je od njih počeo da proizvodi - pivo.
Jedan vlasnik prodavnice pića u najvećem japanskom mlekarskom regionu rešio je da speči bacanje viškova mleka tako što je od njih počeo da proizvodi - pivo."Došli smo na tu ideju pošto smo čuli da se viškovi prosipaju", rekao je Čitoši Nakahara, vlasnik prodavnice pića na ostrvu Hokaido.
Potrošnja mleka u Japanu je u stalnom opadanju, a na Hokaidu je prošlog marta prosuto blizu 900 tona suvišnog mleka, podsetila je agencija Rojters.
Novi Nakaharin proizvod, nazvan "bilk", što predstavlja kombinaciju engleskih reči "beer" (pivo) i "milk" (mleko), sadrži oko 30 odsto mleka, ali i hmelj, a proizvodni proces se ne razlikuje bitnije od procesa u proizvodnji piva.
Prodaja "bilka" u Nakaharinoj prodavnici počela je ovog meseca posle sestomesečnog razvoja tog proizvoda u saradnji s jednom lokalnom pivarom.
"Bilk", koji sem blagog mirisa na mleko, ima izgled i ukus običnog piva, može se naći samo u nekoliko lokalnih prodavnica.
Nakahara prodaje i pivo napravljeno od krompira, kojim je bogat Hokaido.
(MONDO)