• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvorenika za 1.072 manje, amnestirano 235

Broj zatvorenika u Srbiji od novembra 2012. do 7. januara 2013. godine sa 11.300 smanjen na 10.228. Amnestija daje rezultate, čekaju se "alternativne" kazne.

Prvi efekti Zakona o amnestiji donetog novembra 2012. već su vidljivi, rekao je direktor Uprave Ministarstva pravde Srbije za izvršenje krivičnih sankcija, Milan Stevović, na sednici resorne skupštinske Komisije.

Stevović je naveo da je 2012. godine odlukom direktora Uprave prevremeno sa izdržavanja kazne otpušteno 235 osuđenika a da Strategija za smanjenje preopterećenosti zatvora sadrži sveobuhvatne mere među kojima alternativne sankcije i instituti uslovnog i prevremenog otpusta sa izdržavanja zatvorske kazne, proširenje smeštajnog kapaciteta i poboljšanje uslova u zatvorima.

Stevović je najavio da bi juna ili jula u skupštinskoj proceduri trebalo da budu novi zakoni o izvršenju krivičnih sankcija i zakon o alternativnim sankcijama.

Kazao da će se ove godine nastaviti rekonstrukcija zatvora, a u planu je otvaranje kancelarija za alternativne sankcije u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Užicu, Leskovcu, Čačku, Smederevu i Pančevu.

Ove godine počeće rekonstrukcija Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, a biće otvoreni novi objekti za smeštaj maloletnika u Kazneno-popravnom domu u Kruševcu.

Unaprediće se zdravstvena zaštita zatvorenika i obnoviti ambulante u zatvorima.

Stevović je rekao da je Uprava preduzela sve mere za sprečavanje torture i drugih oblika nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja u zatvorima.

Prema njegovim rečima, u pripremi je nekoliko zakonskih predloga, a ono što je prioritet jeste da se pritvorenicima i zatvorenicima obezbede takvi uslovi života koji neće ugroziti njihova ljudska prava.

"Njima je sudija u sudskom postupku oduzeo pravo na slobodu, ostala prava im ne smeju biti uskraćena“, naglasio je Stevović.

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju, direktor Uprave je rekao da je delegacija Komiteta protiv torture Saveta Evrope konstatovala da je u zavodima mali broj zaposlenih i u tom kontekstu naveo da su predviđena sredstva za povećanje broja zaposlenih za 141 lice.

On je precizirao da se za 70 radnih mesta prijavilo 3.170 kandidata, od kojih je hiljadu fakultetski obrazovano, a više njih i sa završenim magistarskim studijama.

Direktor Stevović posebno je izrazio nezadovoljstvo uslovima za boravak osuđenica u ženskom zatvoru u Požarevcu.

Stevović je kazao da je zgrada ženskog zatvora u Požarevcu izgrađena 1874 godine, da je infrastruktura dotrajala i da se oko 220 osuđenica žalilo na nedostatak rada.

Među njima su, kako je naveo, tri-četiri nepismene a nema novca da se organizuje opismenjavanje, a nema novaca ni za organizaciju njihovog rada od koga bi se moglo i prihodovati.

Stevović, koji je direktor Uprave od 10. oktobra 2012, kazao je da je potrebno raditi na unapređenju zdravstvene zaštite žena u zatvoru u Požarevcu i na poboljšanju uslova za odojčad.

Komisija za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija je osnovana nedavno, čine je poslanici Skupštine Srbije, a na njenom čelu je Meho Omerović.

(MONDO/agencije, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

paja

Koji su to rezultati koje je dala skorašnja amnestija?!

MONDO REPORTAŽA