Obradović: Nisam odgovoran za krađu testova | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Obradović: Nisam odgovoran za krađu testova

Izvor Beta
Izvor Beta

Žarko Obradović izjavio je danas da to ministarstvo nije odgovorno što su ukradeni testovi za polaganje male mature.

Ministar prosvete Srbije je istakao da mala matura nije poništena.

"Naše odgovornosti nema. Komisija je donela najbolju moguću odluku i za decu i za sve.Da li se moglo sprečiti to što se dogodilo? Verovatno. Nama u ministarstvu je više nego ikom stalo da se utvrdi ko je učestvovao u krađi testova", rekao je Obradović na sednici Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Ministar je pojasnio da se ovogodišnja mala matura ne poništava, jer je najveći broj svršenih osnovaca pristupio ispitu, što je dovoljan zakonski osnov da se ne poništi i da će za decu koja iz opravdanih razloga nisu polagala taj ispit u junu, polaganje biti organizovano u avgustu.

Resorni odbor, kojim predsedava Miodrag Stojković iz opozicione Demokratske stranke (DS), sazvan je danas da bi se razmatrali problemi vezano za polaganje male mature, čiji se rezultati u junu ove godine neće bodovati pri upisu u srednje škole jer su testovi ukradeni iz štamparije pre polaganja tog ispita.

Poslanici stranaka vladajuće koalicije, članovi tog odbora, međutim, nisu došli na današnju sednicu, pa nije bilo kvoruma za donošenje odluka, već se samo razgovaralo o problemu ovogodišnjeg polaganja male mature.

Poslanik opozicione Liberalnodemokratske partije (LDP) Miljenko Dereta je ocenio da su bile male šanse da je neko iz resornog ministarstva ukrao testove za malu mature, ali da se ne radi samo o krivičnoj, već i o moralnoj odgovornosti i naveo da bi bilo moralno da predstavnici ministarstva bar ponude ostavke.

"LDP će sakupiti 60 potpisa za smenu ministra zbog rezultata koji su postignuti na ukradenom ispitu", kazao je Dereta i naveo da su dva poslanika, članovi parlamentarnog odbora za obrazovanje bili u danas u sali pred tu sednicu, ali da su otišli da odbor ne bi imao kvorum za odlučivanje.

Poslanica opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga je upitala da li ministarstvo zna da su pripadnici nacionalnih manjina dobili drugačije zadatke na testu iz matematike od većine učenika i zašto o tome niko ne govori.

Ona je istakla da će LSV podržati sve poslaničke grupe koje traže odgovornost ministra Obradovića.

Poslanik opozicione DS Janko Veselinović je izrazio zadovoljstvo što su uhvaćeni kradljivci testova, ali je istakao da se tu ne završava politička i moralna odgovornost za neuspeh male mature i upitao kako je moguće da je uspeo ispit na kom deo dece ima rešene zadatke.

Veselinović je kritikovao poslanike vladajućih, Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je Obradović funkcioner, kao i poslanike Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i Srpske napredne stranke što nisu došli na sednicu odbora uz ocenu da su najverovatnije u skupštinskom restoranu.

Ne da na kolege

Obradović je povišenim tonom odgovorio Veselinoviću da nije došao na sednicu odbora da se pravda, već da kaže činjenice i da ne dozvoljava da se vređaju njegove kolege.

Nakon odgovora ministra u tom tonu, sednicu odbora napustili su Miljenko Dereta i poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Ružica Igić, koja je bila sledeća na listi prijavljenih za obraćanje.

Do sukoba između ministra i poslanika DS došlo je i nešto kasnije, pred kraj sednice odbora, kada je ministar nekoliko puta upitao zašto nisu pozvani i predstavnici sindikata, a poslanici DS su rekli da ostavka ministra, koja je, kako su istakli, tema te sednice, nije sindikalno pitanje i da samo zbog toga nisu tu i sindikati.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić rekao je da odustaje od odbrane ili napada na ministra jer nisu prisutni poslanici iz svih stranaka, ali je upitao da li je ministarstvu poznata procedura zaštite testova za malu mature i kako je moguće da oni budu sedam dana u štampariji.

Obradović je kazao da su indicije o krađi testova postojale i prethodnih godina i nakon toga upitao žasto krivci i tada nisu nađeni.

"Mi nismo mogli da utičemo na činjenicu da će ti testovi biti ukradeni", ponovio je on.

Predstavnik roditelja dece koja su polagala ove godine malu mature Rade Vuksanović je ocenio da su deca prošla kroz "psihičko zlostavljanje, jer su po dolasku na polaganje ispita čuli da deo učenika već zna rešenja testova i ipak morali da rešavaju zadatke".

"Kako će se rangirati uspeh dece koja nisu učestvovala na nekim takmičenjima, a imaju odličan uspeh? Da li je realno da manje šanse za upis željene škole imaju deca odličmog uspeha koja nisu učestvovala na takmičenjima u odnosu na decu koja su bila manje uspešna u školi, a išla su na takmičenja?", upitao je Vuksanović.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić je rekao da će se rangiranje za upis u srednje škole vršiti detaljno i da će biti učinjeno sve da bude ravnopravno. Više od 98 odsto osmaka polagalo je u junu malu mature, dodao je Kostić.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nena

Ovako nesto samo u srbiji moze da se desi a da niko ne odgovara. A da deca iz pastaju i roditelji, jer su placali pripreme za prijemni.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU