Čak 2,47 miliona dece, starosti od pet do sedam godina, radi u industriji kakaa u Gani, saopštila je vlada u Akri.

Gana je drugi najznačajniji proizvodjač kakaa u svetu, posle Obale Slonovače, a njen kakao važi za najkvalitetniji.

Prema podacima Medjunarodne organizacije za kakao (ICCO), rod ove kulture u Gani je u sezoni 2005/06. dostigao rekordnih 646.000 tona, objavljeno je na Internet sajtu "Confectionery news".

Jedan od problema ovog sektora ganske privrede je, osim nedovoljne bezbednosti zaposlenih, i činjenica da na njemu radi gotovo 2,5 miliona dece.

Poslednjih godina dečiji rad na plantažama raznih poljoprivrednih kultura u Africi, Južnoj Americi i Aziji izaziva veliko zanimanje u svetu i otpor zapadnih potrošača prema proizvodima koji su, možda, nastali eksploatacijom dece.

U izveštaju ganske vlade se, medjutim, ukazuje i na neke specifičnosti koje ublažavaju ovu sliku. ;b:Gajenje kakaa je u Gani tradicionalno porodična delatnost, koja se odvija na malim površinama i u kojoj učestvuju svi ukućani, pa se i deca obučavaju za to od malih nogu.;-b:

Tipične aktivnosti dece u ovoj proizvodnji su plevljenje korova, nošenje vode za zalivanje, branje mahuna, transport roda i sušenje zrna. Ustanovljeno je, medjutim, da najveći procenat te dece redovno pohadja školu, a u proizvodnji kakaa pomažu pretežno tokom vikenda i raspusta.

U izveštaju se, ipak, navode i neki rizici s kojima se suočavaju deca koja rade na farmama kakaovca. Najrizičnijim se smatra izloženost dece pesticidima u osetljivom dobu izmedju pete i dvanaeste godine. Takodje su izloženi riziku od povreda, kao i oboljenjim i deformitetima koja nastaju zbog nošenje tereta na veće udaljenosti.

(Tanjug)