• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U zatvoru u Mitrovici delom poslušali ombudsmana

Od 65 preporuka koje je zaštitnik građana uputio Kazneno popravnom zavodu (KPZ) Sremska Mitrovica u celosti je postupljeno po 21, delimično 16, dok po 28 preporuka nije postupljeno.

Kako je saopšteno iz Kancelarije zaštitnika građana (ombudsmana), u aprilu prošle godine Zaštitnik građana je izvršio redovnu posetu KPZ Sremska Mitrovica i tom prilikom je sačinio izveštaj sa preporukama, a u  junu ove godine ombudsman je obavio kontrolnu posetu tom KPZ nakon koje je, takođe, sačinio izveštaj koji se zasniva na postupanje Kazneno popravnog zavoda po preporukama iz 2012. godine.

Od ukupno 65 preporuka, koje su upućene KPZ Sremska Mitrovica, postupljeno je po 21 preporuci, delimično po 16, a nije postupljeno po 28 preporuka.

Tako se, navodi se u izveštaju ombudsmana, postupa po preporuci da se osuđenima omogući ostvarivanje prava na obrazovanje na taj način što se organizuje osnovno i srednje obrazovanje, kao i drugi vidovi obrazovanja osuđenih.

Postupa se i po preporuci da se osuđenima omogući ostvarenje prava na rad tako što im se omogućava radno angažovanje.

KPZ postupa po preporuci da lica lišena slobode, prema kojima je primenjena mera prinude, budu odvedena kod lekara na pregled odmah nakon primene mere prinude, kao i ponovo između 12 i 24 sati primene mere.

Kazneno popravni zavod je, između ostalog, postupio i po preporuci da svim osuđenim, smeštenim u prijemnom odeljenju, omogući zaseban ležaj, odnosno krevet.

Međutim, nije postupljeno po preporuci da se u pritvorskoj jedinici KPZ Sremska Mitrovica obezbedi smeštaj pritvorenika, tako da na jednog pritvorenika u prostorijama, spavaonicama dođe najmanje osam kubnih metara i četiri kvadratna metra.

Nije postupljeno ni po preporuci da pritvorenici koji nisu ranije osuđivani ne budu smešteni u iste prostorije sa pritvorenicima koji su ranije osuđivani i da se pokloni posebna pažnja raspoređivanju pritvorenika po prostorijama u zavisnosti od vrste krivičnog dela koje im se stavlja na teret.

Kako je navedeno, nije postupljeno po preporuci i da se bez odlaganja, u skladu sa važećim standardima, formirati i opremiti posebnu prostoriju za smeštaj osuđenika prema kojima je naređena mera smeštanja u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari.

KPZ je delimično ispunio preporuku zaštitnika da se bez odlaganja obezbedi adekvatan broj zaposlenih u Službi za tretman neophodan za ostvarivanje svrhe tretmana prema osuđenima.

Delimično je ispunjena i preporuka da KPZ neće osuđene zadržati u prijemnom odeljenju duže od 30 dana, navodi se u saopštnju.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽA