Ministarstvo Radnike u Soci odvela divlja agencija

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Ministarstvo:Radnike u Soči odvela divlja agencija

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Agencija "Hej ju" iz Čačka nema dozvolu Ministarstva rada, pa samim tim ni pravo da se bavi poslovima posredovanja u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu, a tržišna inspekcija će proveriti detalje u vezi sa angažovanjem radnika.

"Ministarstvo rada daje dozvolu za rad i obavlja nadzor nad radom registrovanih agencija, a u ovom slučaju, agencija "Hej ju" nema dozvolu i kao takva ne može da se bavi poslovima posredovanja u zemlji i inostranstvu jer nije registrovana i ne vodi se kao agencija za zapošljavanje", rekla je samostalni savetnik u Ministarstvu Ivana Čikarić za Tanjug.

Čikarić je ukazala da bi se po dolasku radnika u zemlju moglo saznati više detalja, odnosno kako su otišli da rade, i da li su imali obezbeđene radne ili turističke vize.

"Pravilo je da, ukoliko agencija posreduje u zapošljavanju sa inostranim poslodavcem, ona sa njim mora da zaključi ugovor", poručila je Čikarić.

Sve legalne agencije na sajtu Ministarstva

U Srbiji postoji oko 60 registrovanih agencija za zapošljavanje, koje se mogu naći na sajtu resornog ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje. U poslednjih nekoliko meseci usled nepravilnosti u radu oduzeto je i nekoliko dozvola. U 2012. godini posredstvom NSZ u inostranstvo je poslato 19 radnika, a posredstvom privatnih agencija za zapošljavanje 403 radnika.

Govoreći o proceduri posredovanja u zapošljavanju, Čikarić je rekla da se spisak svih registrovanih agencija za zapošljavanje nalazi se na sajtu Ministarstva rada.

Takođe, ukoliko postoje sumnje da su načinjene zloupotrebe, pravilo je da tržišna inspekcija izađe na teren i ako postoje propusti koje je načinilo neko privredno društvo ili preduzetnik, Ministarstvo rada dostavlja zamolnicu tržišnoj inspekciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine da izađe na teren i proveri sve sporne detalje.

To je kako je kazala, učinjeno juče povodom slučaja radnika u Sočiju i inspekcija je imala osnova da već danas izađe na teren i ispita kako je do toga došlo.

Kazne koje izriče inspekcija koja kažnjava društva na osnovu Zakona o privrednim društvima ili su novčane ili se odnose na zabranu obavljanja delatnosti.

Govoreći o uslovima koje je potrebno ispuniti, Čikarić je rekla da agencija ne može da dobije dozvolu ukoliko nema zaposleno najmanje jedno lice sa visokom stručnom spremom i položenim ispitom za rad u zapošljavanju koji se polaže resornom ministarstvu.

Pogledajte

00:00
cikaric
cikaric
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Takođe potrebno je da se ispune prostorni i tehnički uslovi da bi  agencija mogla da radi.

Agencija od ministarstva dobija dozvolu za delovanje na pet godina i za svo to vreme obavlja se nadzor njenog rada. Agencija je obavezna da dostavi Ministarstvu rada spisak sa imenima radnika svaki put kada radnike uputi u inostranstvo.

"Tako imamo uvid ko je otišao, u koju zemlju, na koje radno mesto i koliko lica je otišlo da radi", rekla je Čikarić.

Agencija za zapošljavanje je, prema Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti u obavezi da svakog radnika koga zapošljava u inostranstvu zaštiti, što podrazumeva i inoformisanje o uslovima rada i boravka u inostranstvu, da li je obezbeđen smeštaj, ishrana, troškovi prevoza, zdravstveno osiguranje...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader