• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sećanja srpskog pilota na 1999.

Izvor mondo.rs

Prvi ciljevi NATO alijanse pre 15 godina bili su vojni objekti i aerodromi. Sa piste aerodroma Ponikve odmah su uzletela dva lovca mig 29, koji su među prvima imali bliski susret sa neprijateljskim avionima.

Među prvim ciljevima NATO alijanse bio je i vojni aerodrom Ponikve. Dok je sa kolegom, pilotom, gledao Dnevnik, u zgradi komande koja je sad ruševina, potpukovnik Predrag Milutinović začuo je eskplozije. Pet minuta kasnije bio je u svom mig-u 29 i bio prvi pilot koji je te noći poleteo u borbu, piše RTS.

"Uleteo sam u grupu neprijateljskih aviona, sigurno ih je bilo između 30 i 40. Bio sam u odličnoj poziciji, znači da iskoristim tu mogućnost, što ima dosta aviona ispred mene da uradim nešto sa raketama", priča Predrag Milutinović, pilot u penziji.

Iako je na Milutinovićevom avionu zakazala tehnika, ipak je uspeo da izbegne čak četiri neprijateljske rakete. Prilikom sletanja u Niš čekalo ga je još jedno neprijatno iznenađenje.

"Ja sam često govorio najgore bi mi bilo da poletim na neispravnom avionu i da me obore moji. mislim nažalost, to se i desilo", kaže pilot Milutinović.

Prošle godine, prvi put od 1999. godine, potpukovnik Milutinović sleteo je na aerodrom Ponikve, koji je u međuvremenu otvoren za civilni saobraćaj.

Sada planira da tu prednost iskoristi i da uz pomoć prijatelja pomogne razvoju turizma Zapadne Srbije, posebno Bajine Bašte u kojoj je rođen.

"Da na jedan novi način iskoristimo aerodrom Ponikve, to jeste da brže čarter letovima dovedemo goste. Da ti gosti koji dođu ovde mogu da panoramski razgledaju ovaj prelepi kraj", kaže Jovan Đurić, direktor Ustanove Kultura Bajina Bašta.

"Dugo već vremena razmišljam o ideji da u Bajinoj Bašti napravimo aero klub, što samim tim će se stvoriti osnova u stvaranju novih vazdušnih asova", kaže pilot Predrag Milutinović.

Ovoga leta, osim aerodroma Ponikve i jezero Perućac možda će biti pista za hidroavione. Tako će penzionisani ratni pilot iz ptičje perspektive, domaćim i stranim turistima prikazati lepote Srbije, piše RTS.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srđan

Takvi kao ti,burazeru,odavno nisu u modi,u ovoj parodiji od državice.

ja

Srpska avijacija i srska vojska su bile i bice nas ponos. Nasi oficiri i vojnici izvrsavaju zadatke srcem. Ovaj pilot je jedan od mnogo njih koji se nisu vratili. Takvog coveka koji zna da ide u sigurnu smrt a krece na zadatak treba ne samo odlikovati vec i njihova imena zlatnim slovima ispisati. Niste zaboravljeni. Hvala vam sto ste nas branili od neprijatelja. Slava pilotima koji nisu sa nama.

Bambi

Za pilota ispravnog aviona je potrebna hrabrost. Za upravljanje avina, koji je nabavljen polovoan i ko zna koliko puta bio krpljen pre nego sto je doso kod nas, pa ko zna koliko je puta bio krpljen kod nas, bolje receno "Frankestajn", a ne avion - E! Za to je potrebno nesto vise od hrabrosti. Poci u borbu sa takvim "avionom".... Nemam reci.

special image