MONDO: Školarine čekaju novog ministra | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

MONDO: Školarine čekaju novog ministra

Autor Lana Stošić Izvor mondo.rs
Autor Lana Stošić Izvor mondo.rs

Predstavnici studenata čekaju da se formira nova vlada kako bi bilo rešeno pitanje povećanja školarina. Zaštita diploma od falsifikovanja. Inicijativa za polaganje ispita na drugim fakultetima.

Uprkos tome što su se studenti bunili zbog najavljenih povećanja školarina i troškova studiranja od pet do 10.000 dinara, neki fakulteti nisu odustali od te namere.

Zbog toga se studenti još uvek nalaze u neizvesnosti, jer ne znaju da li će im cene školarina ostati iste u narednoj školskoj godini, ili će Ministarstvo prosvete prihvatiti zahteve pojedinih fakulteta da troškove studija i školarine povećaju.

"Očekujemo odmah po formiranju vlade da ministarstvo sedne i pregovara kako bi država dala novac fakultetima", rekao je predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić za MONDO i poručio da od nove vlade očekuje da se više pozabavi obrazovanjem i Ministarstvom prosvete.

Predavanja na engleskom na svim fakultetima?

Iako nastavu na engleskom u Srbiji imaju dva fakulteta ETF i Medicinski fakultet, ideja je da se to proširi i na druge, ali kada će ta ideja zaživeti nismo dobili precizan odgovor. Takođe, u planu je i da se diplome na svim fakultetima izdaju na engleskom i srpskom jeziku zahvaljujući čemu bi studenti bili pošteđeni dodatnih birokratskih procedura.

On je istakao da je situacija teška, ali ne toliko da bi svi izbegavali rešavanje problema.

"Studenti su budućnost koja jedina može da izvadi ovu zemlju iz problema", rekao je Jeremić.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Miloš Obradović podsetio je da su studenti tražili da se ujednače cenovnici na svim fakultetima...

"Mislili smo da napravimo jedinstven cenovnik, ili ako to ne bude moglo, da svaki fakultet onda redukuje svoj cenovnik, to je naš predlog, ali je pitanje šta će biti sa tim", dodaje Obradović.

On kaže da je sada na potezu Ministarstvo prosvete i podseća da je ministar u tehničkom mandatu Tomislav Jovanović u razgovoru sa studentima rekao da će odbiti zahteve fakulteta o povećanju školarine i drugih troškova.

"Zbog izbora i formiranja nove vlade o tome ćemo najverovatnije sve znati tek u junu... Ne znamo da li će se nešto rešiti, neizvesnost je u svakom smislu", rekao je Obradović.

On od buduće vlade očekuje da država poveća sredstva za visoko obrazovanje, jer samo tada možemo biti sigurni da gradimo državu na pravim stubovima. "Ulaganje u prosvetu je ulaganje u budućnost", istakao je Obradović.

BOLJA ZAŠTITA DIPLOMA

Stiže nam i dobra vest – diplome će postati kvalitetnije i zaštićenije, a njihovo falsifikovanje skoro nemoguće.

"Čekalo se dugo da počne da se radi na njihovoj maksimalnoj zaštiti. Imaće sedam ili više stepena zaštite. Mislim da bi to sa novim diplomama trebalo da zaživi i u novoj školskoj godini, ali to je se još ne zna tačno", kaže Obradović.

U planu je i da se studentima koji završe dva fakulteta izda samo jedna diploma na kojoj će biti potpisi oba dekana. Studentima zasad ostaje da čekaju i da vide kako i kada će se sve te nove-stare ideje realizovati.

Inače, na Univerzitetu u Beogradu pokrenuta je inicijativa zahvaljujući kojoj će studenti neke predmete moći da polažu na različitim fakultetima. To je prvi korak ka integraciji visokoškolskih ustanova u Beogradu, kažu za MONDO predstavnici studenata.

Evo primera kako će to izgledati...

Vi ste student Fakulteta političkih nauka, ali engleski jezik možete da polažete na Filološkom fakultetu, psihologiju na Filozofskom, odnose sa javnošću na Fakultetu organizacionih nauka, a sve ocene vam upisane u indeks i priznate na FPN-u.

Ali, studenti Filološkog ili nekog drugog fakulteta verovatno neće moći engleski da slušaju i polažu na Šumarskom, Poljoprivrednom ili nekom drugom fakultetu na kome je katedra za engleski jezik slabija. Pravila tek treba da se utvrde...

Studenti će ispite najverovatnije moći da polažu u visokoškolskoj ustanovi gde slušaju predavanja ili na svom matičnom fakultetu. Samo ostaje pitanje kada će to u praksi početi da se primenjuje.

Cilj je, pre svega, unapređivanje kvaliteta visokog obrazovanja i usklađivanja školstva sa EU, jer će to studentima ponuditi, kako se navodi, mogućnost za što boljim predavanjima. Kada će ta ideja, koju već dugo primenjuju evropski fakulteti, u potpunosti početi da se primenjuje u Srbiji, još nije precizirano.

Predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić rekao je za MONDO da je ta inicijativa prvi korak ka integraciji Univerziteta u Beogradu. "Mi to podržavamo, jer to je pre svega korak ka integrisanom univerzitetu, nešto kao što je Univerzitet u Novom Pazaru", kaže Jeremić.

Studenti su pre nekoliko meseci podneli zahtev za izradu novog Zakon o obrazovanju da bi se detaljno dala mogućnost za takav način studiranja.

Kako nam je Jeremić objasnio, studenti će imati pogodnosti da sa Pravnog ili nekog drugog fakulteta polažu engleski na Filološkom gde je jaka katedra i kvalitet znanja bolji. Student samim tim dobija kvalitetnije znanje, ističe predsenik SKONUS-a.

"Fakulteti moraju da sarađuju i ne verujem da će neko da pravi saradnju i dozvoli da kvalitet nastave bude loš... To je evropski sistem prenosa bodova. Relativan problem je uskladiti nastavni plan i program jednog i drugog fakulteta i organizovati nastavu", rekao je Jeremić i ocenio da će na nekim fakultetima sigurno biti ogromnog interesovanja za pojedine predmete.

Studenti takvu ideju podržavaju, jer će, kako kaže Jeremić, imati pravo na bolje i kvalitetnije obrazovanje.

"Mi izlazimo time iz čaure... Mislim da će ti profesori koji ostanu na fakultetima poboljšati kvalitet svoje nastave da im se studenti ne bi rasipali, odnosno, odlazili da slušaju te predmete na druge fakultete", ocenio je Jeremić i istakao da je tom pitanju potrebno posvetiti vremena koliko god je potrebno da bi se inicijativa valjano sprovela u delo.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Miloš Obradović navodi da je ta inicijativa već zaživela na nekim fakultetima, ali da njenu potpunu primenu očekuje školske 2014/2015. ili 2015/2016. godine.

Međutim, Obradović takođe ističe da je neophodno to uraditi temeljno i bez greške zbog čega ne treba žuriti.

Upitan da li je moguće da će primenom takvog sistema doći do zloupotreba jer već su počele da "kruže priče" da će pojedini studenti polagati srodne predmete na fakultetima gde imaju "vezu" ili gde provereno znaju da je mnogo lakše nego na njihovom matičnom fakultetu, Obradović je rekao da će sve biti jasno regulisano da se takve stvari ne bi dešavale.

"Uvek postoji mogućnost za zloupotrebe, tako je u svakom sistemu, ali Univerzitet u Beogradu će raditi na tome da do toga ne dođe i zato treba biti pažljiv i ispitati sve moguće i varijacije na temu", rekao je on.

Obradović podržava tu inicijativu jer se tako, kako je naveo, pre svega pomaže dobrim studentima.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU