"Zbog više problema tokom celog dana i zbog pasivnog delovanja Kriznog štaba Kostolca rešili smo da formiramo Operativni tim da bi bili što operativniji u izvršenju naših zadataka", saopštio je novinarima savetnik direktora policije Bratislav Dikić.

On je istakao da je cilj tog tela da se zaštite Termoelektrana Kostolac B i okolna mesta. Prema njegovim rečima radi se o mestu Drmno i kompletnog prostora oko njega, kako ne bi došlo do plavljivanja.

Dikić je podvukao da se neće dozvoliti plavljenje Termoelektrane. Trenutno, kako je objasnio, se radi novi nasip koji će biti na okolnom putu, u dužini od pet kilometara. Na izgradnji tog nasipa angažovano je 50 teških kamiona i preko 30 mašina.

Takođe se pune i džakovi sa peskom, kao dodatna zaštita, a Dikić je ukazao da ima i dosta dobrovljaca iz Kostolca koji su se odazvali.

"Za sada je sve pod kontrolom", poručio je on.

Prema njegovim rečima, iz preventive izvršena je priprema takozvanog kineskog naselja za eventualnu evakuaciju.

Isto tako tim je obišao i građane u selu Drmno, koje, kako je ukazao, ima već jedan nasip oko sela.

"Voda još nije došla do njega, a i selo je još bezbedno, pošto se nalazi na višoj tački od poplavljenog dela", kazao je Dikić.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić objasnio je da se ide u realizaciju plana koji je još jutros osmišljen, a čiji je cilj da se iskoristi staro korito reke.

"Očistićemo ga radnim mašinama kako bi sav višak vode bio preusmeren u to staro korito i kako bi na taj način sprečili posledice koje bi mogli da imamo", istakao je on.

Arsić je odbacio spekulacije da postoji ideja da se plavi most Drmno, i rekao da je plan da se zaštite naselja i sva tehnička postrojenja.

"Za sada su urađena preventivna evakuisanje građana koji su živeli u industrijskom delu, pored Termoelektrane, gde treba da prođe ta voda. Oko 200 ljudi zbrinuto je u alternativnim smeštajima", rekao je on.

Arsić je podvukao da dokle god ne dođe do ozbiljnog pada nivoa vode ne postoji prestanak opasnosti.