Prvi korak je korišćenje "flaširane, dezinfikovane ili proključale vode za piće, pranje ruku i zuba, pripremanje hrane i pranje posuđa", zatim "jesti samo konzerviranu hranu ili iz tegli koje su bile potpuno zatvorene i oprane čistom vodom pre otvaranja", navodi se na sajtu Instituta.

Treći korak nalaže da se hrana čuva na suvim, čistim i provetrenim površinama.

Potrebno je prati ruke sa čistom vodom i sapunom pre pripremanja hrane, kao toalet koristiti samo za to namenjena mesta i ne dozvoljavati deci da se igraju na mestima gde se izlila voda od poplava, dodaje se u preporukama.

Institut upozorava da ni na koji način ne treba dolaziti u direktan kontakt sa ostacima pokvarene hrane ili mrtvim životinjama.

"Ako osetite ili imate neki od sledećih simptoma, slabost, svrab, nagon na povraćanje, crvene oči, povrede po telu, proliv, kašalj, zapušen nos, temepraturu, crvenilo po koži, ako vas boli glava i mišići, obavezno se javite najbližem doktoru", upozoravaju u Batutu.