• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca, žene i stari moraju iz Morovića i Višnjićeva

Druga faza preventivne evakuacije meštana Morovića i Višnjićeva mora se sprovesti tokom sutrašnjeg prepodneva, odlučio je Krizni štaba u Moroviću Republičkog štaba za vanredne situacije.

 Izvor: MONDO, Goran Sivački

sremska1 Izvor: MONDO, Goran Sivački

Portparol kriznog štaba u Moroviću Nikola Vidić naveo je da se  preventivna evakuacija obavlja u četiri faze u dva mesta u opštine Šid, a prva je obavljena sinoć i u njoj su, prema prema naređenju kriznog štaba, evakuisana lica koja su u Morović bila smeštena zbog evakuacije iz Jamene u Rumu.

Druga faza podrazumeva evakuaciju dece, žene i starih i ona se mora završiti sutra.

"Preventivna evakuacija se obavlja isključivo u Moroviću i Višnjićevu, a da ne bi bilo drugih špekulacija, naložena je isključivo zbog toga što ne raspolažemo podatkom kojom silinom nadolazi voda koja se kroz šume izliva u Hrvatskoj i direktno ugrožava Višnjićevo i Morović", rekao je Vidić.

On je naglasio da je stanje nasipa u ta dva mesta odlično, da su čvrsti i urađeni perfektno, ali da se evakuacija mora sprovesti, jer se ne sme dozvoliti da bilo čiji život bude u opasnosti.

Prema Vidićevim rečima, voda iz evakuisanog mesta Jamena se polako povlači, ali upravo ta voda, koja napreduje kroz šume, ugrožava Morović i Višnjićevo.

"Već tokom večeri obaveštvamo od kuće do kuće meštane da žene, deca i stari treba da napuste selo, a taj poziv ćemo ponoviti i sutra pre podne i preventivna evakuacija se mora sprovesti", naglasio je Vidić.

Kako javlja RTS, u ta dva mesta je malo interesovanje građana za evakuaciju.

ODBRANA USPEŠNA

Goran Ješić izjavio je ranije danas da u najugroženijem rejonu sremskih naselja, u opštinama Šid i Sremska Mitrovica, nije bilo probijanja nasipa i odbrana je za sada uspešna.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije je rekao Tanjugu da je nešto pre 15 sati završen obilazak celog terena i da je na licu mesta utvrđeno da se sva naselja brane sa uspehom.

"Uradili smo i avionski pregled terena, ali i obilazak svih nasipa u rejonu naseljenih mesta Morović, Višnjićevo, Bosut i Sremska Rača i utvrdili da se svi nasipi drže i da nema nikakvog curenja ni probijanja", rekao je Ješić, dodajući da crpna pumpa kod Bosuta, na ušću reke Bosut u Savu radi punom snagom.

On je naglasio da je situacija pod kontrolom, ali i da je prilično ozbiljna.

Ješić je napomenuo i da je u opštini Sremska Mitrovica deo banaka ispraznio svoje bankomate, što je stvorilo problem građanima i onima koji se u toj opštini nalaze kao volonteri na poslovima odbrane od poplava.

"Odmah smo preko Centra za logistiku Pokrajinskog štaba za vanredne situacije uputili apel banakama da se novac vrati u bankomate, što je vrlo brzo i učinjeno", kazao je Ješić, pohvalivši brzu reakciju banaka.

BORBA SA VODOM KOJA DOLAZI IZ ŠUME

Branioci Sremske Rače, Morovića, Višnjićeva i Bosuta ulažu i danas maksimalne napore da se izbore sa vodom koja dolazi kroz šume iz Hrvatske, javlja reporter Tanjuga sa prve linije odbrane.

Glavna odbrana od izuzetno velike količine vode koja, zajedno sa muljem, velikom brzinom nadire kroz šumu, trenutno se sprovodi na lokalitetu Kriva rampa, koji se nalazi u šumi, na oko tri kilometra udaljenosti od Sremske Rače.

To je u prvi mah bila druga linija odbrane, ali je prva - nasip na Jankovića rampi, dva kilometra dublje u šumu popustila, pa je sada Kriva rampa prva na udaru vode.

Na tom lokalitetu, od juče u 18 sati, teška mehanizacija i ljudstvo radi neprekidno na pravljenju nasipa, rekao je Tanjugu stručnjak koji ispred Pokrajinskog štaba za vanredne situacije rukovodi radovima na izgradnji tog nasipa Otika Bali.

"Na ovom mestu angažovano je 300 ljudi koji, uz pomoć osam bagera i dvadesetak velikih traktora, već 18 sati neprekidno ulažu maksimalne napore da naprave nasip koji će zaustaviti vodu koja dolazi šumom", rekao je Bali.

On je naglasio da se pravi nasip širine tri kilometra i da veruje da će on uspeti da zadrži vodu koja, kako je kazao, "ide umerenom jačinom", što će, po njemu, omogućiti da se posao na izgradnji nasipa kvalitetno odradi.

"Voda najbliža novom nasipu je na oko kilometar udaljenosti i verujem da ćemo uspeti da završimo i napravimo dobar nasip koji će držati vodu kada stigne do njega", kazao je Bali.

Pet kilometra dublje u šumi, na lokaciji blizu iseljenog Jamena, ekipa Tanjuga je na licu mesta zatekla supružnike Grebić, Biljanu i Milenka, koji su jedini žitelji tog sremskog sela koji su ostali u svojoj kući, na samom nasipu.

Milenko je čuvar nasipa, a Biljana radi merenje vode za RHZM i analizu vode za Institut za javno zdravlje iz Beograda, pa su i jedno i drugo ostali u svom domu, između ostalog, i zbog posla koji je bitan u borbi sa poplavama.

"U vrlo kratkom roku voda je probila sa svih strana i zaista mi je bilo neprijatno bez obzira na činjenicu što sam čuvar nasipa i imam iskustva u borbi sa velikom vodom, jer ovako nešto nikada nisam doživeo", rekao je Milenko, pokazujući na crpnu stanicu koja se nalazi u njegovom dvorištu, u koju je voda koja dolazi iz Hrvatske dostigla nivo viši od dva metra.

Milenkova supruga Biljana kaže da svakodnevno RHMZ dostavlja izveštaj o vodostaju Save kod Jamene i da Sava već konstatno ima trend opadanja, ali da voda koja kroz šumu dolazi sa druge strane nasipa još uvek raste što, po njoj, može izazvati ozbiljan problem braniocima obližnjih sela.

"Mislim da ova voda neće mnogo ugroziti Morović i Sremsku Raču, ali se plašim da druga voda koja dolazi iz reke Studve i prolazi kroz Spačvansku šumu, može stvoriti problem jer dolazi Moroviću iza leđa", priča Biljana.

Još dva kilometra niže kroz šumu, gde je granični prelaz sa BiH, voda je odnela put i u bujici nadire ka šumi, a po Milenkovim rečima verovatno će se do dolaska u naselja Morović ili Sremsku Raču verovatno razliti, što će učiniti da se olakša odbrana.

Na nasipu koji spaja Sremsku Raču i Jamenu mogu se videti domaće životinje koje tumaraju, pasu travu i spas od vode nalaze baš na tom nasipu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU