• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baza "Jug" postaje međunarodni centar do 2017.

Izvor Tanjug

Baza "Jug" kod Bujanovca do 2017. godine postaće međunarodni centar za obuku vojnika iz celog sveta za učešće u mirovnim operacijama.

To su danas najavili ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi koji su u bazi prisustvovali vežbi "Platinasti vuk 2014".

Gašić je rekao da će se nastaviti sa opremanjem baze i izgradnjom infrastrukture kako bi ona bila još funkcionalnija za prihvat većeg broja međunarodnih vojnika.

"Druga misija Vojske Srbije jeste priprema za očuvanje mira u svetu. Očekujemo da vojna baza "Jug" veoma brzo postane jedan od međunarodnih centara za obuku jedinica za multinacionalne operacije", rekao je Gašić.

On je dodao da su u bazi, pored jedinica iz Srbije i jedinice oružanih snaga iz Makedonije, Hrvatske, Azerbejdžana, Bugarske, Rumunije i Naconalne garde Ohaja.

"Svi oni, zajedno sa nama, rade na obuci jedinica koje će veoma brzo biti upućene na neku od 13 misija u koje je uključena Vojska Srbije", rekao je Gašić.

Napominjujući šta još treba uraditi u bazi "Jug" kako bi mogla da prihvati još veći broj međunarodnih vojnika, ministar je rekao da očekuje da se veoma brzo otkupi još oko 54 hektara zemljišta u neposrednoj blizini baze.

"Potrebno je da završimo još par objekata, sportsku dvoranu, par trening centara i time završimo sve što je bilo planirano prilikom početka izgradnje baze 'Jug'" , rekao je Gašić.

Ambasador Kirbi je potvrdio da će SAD i dalje nastaviti da pružaju stručnu i finansijsku pomoć za opremanje baze "Jug" kako bi postala multinacionalni centar za obuku vojnika.

"Ja sam ovde danas zato što SAD pomažu nastavak izgradnje vojne baze ' Jug'. Ovaj kompleks bi trebao da 2017. godine dobije sertifikat kao međunarodni trening centar koji obučava jedinice spremne da čuvaju mir u svetu, što je dobra vest i za region i za svet", naglasio je Kirbi.

Multinacionalna taktička vežba "Platinasti vuk 2014" u bazi "Jug" počela je 30. juna i završava se sutra.

U vežbi učestvuje 272 pripadnika oruzanih snaga Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, Makedonije, Hrvatske, SAD i Srbije, koji se zajednički obucavaju za učešće u mutinacionalnim operacijama.

Cilj vežbe, uz razmenu iskustava, jeste i obuka u rukovanju neubojitim oružjem i uvežbavanje aktivnosti za delovanje u mirovnim misijama.

Pripadnici multinacionalnih snaga izveli su i praktične vežbe zaustavljanja vozila na kontrolnim punktpovima, praćenje konvoja i reagovanja prilikom pregleda i kontrolisanja sumnjivih osoba i vozila.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković ocenio je da je vežba u potpunosti uspela i pokazala da se saradnjom mogu ostvariti izuzetni rezultati.

"Cilj vežbe u potpunosti je ostvaren. U poslednjih 10 dana razmenili smo iskustva koja su veoma bitna za učesvovanje u mirovnim operacijama. Sticanje poverenja takođe je bitno i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih vežbi", kazao je Diković.

Vojska Srbije trenutno učestvuje u 13 mirovnih operacija u svetu, a do kraja godine planirano je da u rotaciji učestvuje ukupno 470 pripadnika Vojske Srbije.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Damjan

A ovaj 'strucnjak' Gasic kao ne?to gleda dvogledom, jaoj majko

nbt

bruka i sramota. Umesto da nas vojska brani od okupatora oni saradjuju sa njim! Pa cela vojna doktrina je okrenuta medjunarodnim operacijama kao da mi nemamo unutrasnjih pretnji

Rale

Jedan od legalnih nacina obuke placenika za Ukrainu.Sto se danas uradi sutra ce se znati.

special image