• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Iznuđen" izbor sudija Vrhovnog kasacionog suda

Visoki savet sudstva (VSS) izabrao je šestoro sudija Vrhovnog kasacionog suda (VKS) po ubrzanom postupku, jer je veći broj sudija ovog suda otišao u penziju, "ali ne na uštrb kvaliteta", kaže predsednik suda Dragan Milojević.

Kako je veliki broj sudaija otišao u penziju a nije zamenjen drugima, desilo da je, recimo, bio samo jedan sudija bio u Privrednom veću, koje se bavi stečajevima i višemilionskim potraživanja između raznih firmi, izjavio je danas FoNetu predsednik VKS Dragomir Milojević.

Visoki savet sudstva je izabrao šestoro sudija VKS po oglasu čiji je rok istekao u drugoj polovini avgusta, rekao je Milojević i ocenio da se za taj postupak "može reći da je bio nešto ubrzan, s obzirom na to da imamo još u toku oglase koji su raspisani i u februaru".

Insistirao sam kod članova VSS da se angažuju da izvrše izbor, pošto je veći broj sudija VKS otišao u penziju, objasnio je Milojević, koji je po funkciji i predsednik VSS.

Izabrani

Vrhovni savet sudstva je na sednici 5.septembra u Vrhovni kasacioni sud izabrao Gordanu Ajnšpiler Popović (sudiju Privrednog apelacionog suda), Dragana Aćimovića (Apelacioni sud u Novom Sadu), Marinu Govedaricu (Apelacioni sud u Beogradu), Biserku Živanović (Apelacioni sud u Beogradu), Slađanu Momirović Nakić (Apelacioni sud u Beogradu) i Milunku Cvetković (sudiju Apelacionog suda u Kragujevcu).

 Prema njegovim rečima, posebno je bilo kritično u Privrednom veću VKS koje je ostalo samo sa jednim sudijom, izabranim u prošlom izboru, pre nekoliko meseci.

Zato je postojala opasnost da to Veće nema prirodnog sudiju (na koga pada red), napomenuo je Milojević, jer bi svi predmeti dolazili do jednog sudije.

Dakle, onaj princip prirodnog sudije bi bio potpuno narušen. Zbog toga smo, može se reći, po nekom hitnom postupku izvršili izbor, naglasio je Milojević.

Ali, ta brzina izbora govori da možemo da radimo brže, jer ništa nije urađeno na uštrb kvaliteta, smatra Milojević i ističe da je u potpunosti poštovana zakonska procedura.

Prilikom izbora se, prema njegovim rečima, vodilo računa o rezultatima rada izabranih sudija i naročito o mišljenjima kolegijuma, posebno VKS.

Milojevićev rezon je, kako kaže, oduvek bio da bi kolega kojeg kolegijum podrži i trebalo da bude izabran.

Pogledajte

00:00
milojević
milojević
Izvor: FONET
Izvor: FONET

Kolege koje predlažu kandidate vode računa o njihovim kvalitetima, svi su dobili njihove rezultate rada, jer će sutra raditi sa njima i u obostranom je interesu da se izaberu najbolji kandidati, naglasio je Milojević, koji je siguran da su izabrani najbolji među onima koji su konkurisali.

Sada će VKS imati, zajedno sa predsednikom, 34 sudije, tako da ostaje još par slobodnih mesta, precizirao je Milojević, pa se može uskoro očekivati novi konkurs, kako bi kompletirali Privredno veće.

"Radi se veoma ozbiljnoj materiji, kao što znate, stečajima i višemilionskim potraživanja između raznim firmi. Trudićemo se da VKS do Nove godine bude u totalnoj ažurnosti u ovoj materiji", zaključio je Milojević.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽA