Nastavlja se sudska saga u slučaju Taton | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Nastavlja se sudska saga u slučaju Taton

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Apelacioni sud u Beogradu ponovo je danas ukinuo rešenje kojim je odbijen zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenjih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona.

 Apelacioni sud je objavio da je ukinuo prvostepenu odluku Višeg suda koji je odbio zahtev odbrane okriljenih Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće za ponavljanje suđenja optuženima za ubistvo francuskog navijača.

Apelacioni sud je, iz proceduralnih razloga, ukinuo i rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbačen zahtev branioca Stefana Veličkovića za ponavljanje postupka.

Po odluci Apelacionog suda, Viši sud je prvostepeno rešenje o zahtevu odbrane Grkovića i Puzigaće doneo uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i nije dao jasne razloge zbog kojih smatra da pojedini dokazi ne mogu dovesti do ponovljenog suđenja ili preinačenja presude.

Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a nekoliko dana kasnije je u bolnici podlegao povredama.

Zahtev branilaca Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće za ponavljanje postupka podnet je pre više od dve godine od kada traje i procena prepiska između njih Višeg i Apelacionog suda u Beogradu.

U odluci Apelacioni sud navodi da je rešenje ukinuto, jer prvostepeni sud nije ni u ponovljenom postupku dao jasne razloge na osnovu kojih zaključuje da dokazi koji su sprovedeni tokom izviđajnih radnji "nisu takvog kvaliteta da bi sami za sebe ili u vezi sa ranijim činjenicama ili dokazima mogli da dovedu do odbijanja optužbe ili oslobodenja ili do osude po blažem zakonu".

Takođe, prvostepeni sud je učinio i bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i kada se, suprotno nalogu iz prethodnog rešenja ovog suda, upustio u ocenu izvedenih dokaza na koji način je prekoračio svoje ovlašćenje i izašao izvan okvira za odlučivanje o zahtevu za ponavljanje postupka", smatra Apelacioni sud.

Prema njegovom stavu, Viši sud ne može da vrši ocenu dokaza prikupljenih tokom izviđajnih radnji i da utvrđuje njihovu protivurečnost sa dokazima na kojima je zasnovana presuda koji su utvrđeni tokom postupka i ceni ih u tom kontekstu, jer je to radnja koju sud može da preduzme samo tokom pretresa.

Rešenjem Apelacionog suda naloženo je Višem sudu da prilikom ponovnog odlučivanja otkloni nepravilnosti na koje mu je ukazano.

Zahtev za ponavljanje postupka je vanredni pravni lek i može se podneti samo ukoliko se nakon pravosnažno okončanog krivičnog postupka pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni.

Izviđajne radnje koje se pominju u rešenju Apelacionog suda, tiču se iskaza svedoka koji nisu saslušavani tokom suđenja, a to su radnik obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu Dragan Crepulja koji je navodno Tatonu prvi prišao nakon pada preko zida podigao i prislonio ga uz zid, a drugi svedok je Svetlana Bubanja koja je prva zvala Hitnu pomoć.

Viši sud je ranije saopštio da iskazi Crepulje i Bubanje, ne dovode u sumnju pravilnost činjeničnog stanja utvrđenog u pređašnjem pravnosnažno okončanom krivičnom postupku, odnosno verodostojnost već izvedenih dokaza.

Odbrana ide u Strazbur

Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje. Pošto je odbrana u tom slučaju iscrpela sve pravne lekove koje je mogla da uloži u Srbiji, najavila je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Bubanja i Crepulja, prošle godine su dali iskaz krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda po nalogu Apelacionog suda.

Advokati osuđenih podneli su tom sudu 30. avgusta 2012. zahtev za ponavljanje postupka, uz njihove iskaze.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Prvooptuženi u tom slučaju Đorđe Prelić letos je posle višegodišnjeg bekstva izručen iz Španije Srbiji i upućen na izdržavanje kazne. On, međutim, ima pravo da traži da mu se suđenje ponovi, jer je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, a rok za to mu ističe u decembru.

Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neko iz mase!

Nigde Ranko Panic svuda Bris Taton!Dokle vise mladi zivoti da trunu u zatvoru a siptarske ubice se oslobodjaju za stotine srpskih zrtava!Nek ga bije sram,nismo ga mi ubili,skocio je sam!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU