Osoba sa teškim oštećenjem bubrega upućena je na lečenje u Vojno medicinsku akademiju u Beogradu, a pečurke je konzumirala sa ocem i suprugom koji su imali lakši oblik trovanja, dodao je Gajić.
Najverovatnije je se radi o "zelenoj pupavki", najotrovnijoj gljivi na našim prostorima, ocenio je Gajić.
Lakši oblici lečeni su na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji i ambulantno.
Gajić, i njegove kolege sa Infektivnog odeljenja upozoravaju građane da gljive ne beru i konzumiraju ako ih dobro ne poznaju.
Nikada ne znate, i najiskusniji berači i gljivari, ponekad pogreše, napominju oni.
U prirodi, pored jestivih rastu i otrovnice, i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna gljiva.
Lekari podsećaju da su prvi simptomi trovanja, mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja, bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja. Obično se otruje cela porodica, odnosno svi koji jedu spremljene gljive, neko teže a neko lakše, zavisno od količine toksične supstance koje su uneli".
Bolest može imati smrtni ishod, upozoravaju lekari.
Kada je reč o najotrovnijoj "zelenoj pupavki" njena toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, (kuvanjem ili pečenjem) a niti dužim držanjem u zamrzivaču.
Lekari Opšte bolnice u Ćupriji, najveće zdravstvene ustanove u Pomoravskom okrugu, i najveće između Beograda i Niša, očekuju da će i dalje, dobijati otrovane gljivama jer ih još ima u šumama i ljudi ih beru.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji