• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U NKOSK sebi besplatno osiguravali kredite

Ko će ako neće svoj svome, kaže narod a usvojili su i u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita, pronašao državni revizor.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita stavila je svoje zaposlene u privilegovan položaj u odnosu na ostale građane, jer im je odlukom UO omogućila da bez nadoknade osiguraju svoje pozajmice, prenosi "Danas" izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

U izveštaju DRI navodi se da su po tom osnovu 22 zaposlena osigurala 24 stambena kredita, čime su prihod Korporacije umanjili za 5,5 miliona dinara.

Uz to, nije napravljen ni obračun i uplata poreza po odbitku i pripadajućih doprinosa na zarade po osnovu učinjenih pogodnosti zaposlenima u iznosu od 4,5 miliona dinara, otkrila je DRI.

Odluka da banke prilikom odobravanja stambenih kredita koje osigurava Korporacija, a korisnici su zaposleni, ne naplaćuju od njih premiju za osiguranje, doneta je još u februaru 2006. godine.

U to vreme, povlašćeni položaj bio je predviđen za stalno zaposlene, dok bi u slučaju da osoba koja je uzela kredit napusti mesto u Korporaciji, morao da se uplati kompletan iznos osiguranja za kredit koji koristi.

Međutim, 2011. dolazi do promene te odluke, pa se te obaveze oslobađaju i oni koji u međuvremenu odu, a razlog za izmenu, najverovatnije je to što je većina bivših direktora ili visokih činovnika Korporacije koristila kredite pod tim uslovima, a neki od bivših čelnika imali su i po dva.

U izveštaju DRI navodi se da je rukovodilac jednog sektora, inače vršilac dužnosti direktora Korporacije tokom 2010. bio oslobođen plaćanja iznosa od 6.369 evra, za osiguranje dva stambena kredita - jedan od 99.900 evra za kupovinu stana u Beogradu, a drugi od 49.900 za stan na Zlatiboru.

I bivši vršilac dužnosti direktora od 2010. do 2013. nije morao da uplati 2.062 evra osiguranja za stan u Beogradu, za koji je, uz državnu subvenciju od 20.000 evra, od banke uzeo pozajmicu od 75.000 evra, niti 6.027 švajcarskih franaka po kreditu od 128.000 švajcaraca za još jedan stan u Beogradu.

I direktor Korporacije u periodu od 2004. do 2010. godine opredelio se za "švajcarce", pa je za kredit od 289.000 kojim je kupio stan u Beogradu oslobođen premije osiguranja od 13.597 franaka.

On je, takođe, oslobođen i osiguranja od 8.100 evra koje bi izdvojio kao ostali građani za kredit od 360.000 evra kojim je finansirao kupovinu apartmana u potkrovlju turističko poslovnog kompleksa na Kopaoniku.

NKOSK:POSLUJEMO ISPRAVNO I PUNIMO BUDŽET

IZ NKOSK su saopštili dnas da su "otklonila većinu nepravilnosti u poslovanju koje je utvrdila Državna revizorska institucija (DRI) i da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti".

DRI je juče objavila izveštaj o kontroli poslovanja NKOSK u 2013. godini u kojem je navedeno da ta institucija nije preduzimala mere iz svoje nadležnosti, čime je umanjila sopstvene prihode.

Državni revizori su utvrdili da NKOSK neblagovremeno i neefikasno preduzima radnje i mere protiv banaka zbog nesprovođenja vansudskog postupka namirenja bez odlaganja, kod 87 osiguranih stambenih kredita čije rate duže od tri godine otplaćuje Korporacija umesto korisnika, u ukupnom iznosu od oko 196 miliona dinara.

U izjavi vršioca dužnosti direktora NKOSK Maje Kosovčić, dostavljene Beti, navodi se da je ta institucija, koja ima 40 zaposlenih, svake godine ostvarivala višemilionsku dobit u evrima, što znači da je, kako je istaknuto, "najprofitabilnija institucija u javnom sektoru".

Ona je ukazala da je Upravni odbor NKOSK u septembru 2014. ukinuo odluku kojom su banke, a ne zaposleni, bile oslobođene plaćanja premije osiguranja za kredite koji su odobravani zaposlenima u NKOSK, a odlukom v.d. direktora ove godine izmirene su poreske obaveze po tom osnovu.

Kako je objašnjeno, "prodaju hipotekovanih nepokretnosti sprovodi banka i samo trajanje postupka prodaje nije ograničeno Zakonom o hipoteci i ne zavisi od postupanja zaposlenih u Korporaciji".

Taj postupak, ističe NKOSK, "traje više godina zbog opšteg pada kupovne moći građana i činjenice da građani nisu zainteresovani za kupovinu te vrste nepokretnosti, a ne zbog neefikasnog i neblagovremenog preduzimanja radnji i mera protiv banaka".

Povodom nalaza DRI da Korporacija nije pokrenula četiri postupka izvršenja, ukazano je da je u Programu za 2014. godinu predviđeno pokretanje četiri izvršna postupka do kraja godine.

NKOSK je navela da su neopravdane zamerke DRI na javnu nabavke te institucije koja se odnosi na kupovinu softvera jer za to dobijena saglasnost Uprave za javne nabavke, a radi se o "jedinstvenom softveru, izrađenom prema potrebama Korporacije i usklađenim sa njenim nadležnostima".

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

unknown

A meni za stambeni kredit naknada 900 evra... I ko zna koliko jos drugim ljudima... Bitno da zaposleni ne placaju. Sta sad, zaposleni u policiji ne trebaju da placaju registraciju auta? ili licne karte i pasose??

zox

Glavno kad NKOS mojoj koleginici nije odobrio kredit za kupovinu kuće van Novog Sada, iako za banku kojoj je podnela zahtev, nije bilo nikakvih smetnji.

 Državni revizor otkrio zloupotrebu osiguranja kredita u NKOSK