"Postoje tri prevare Vlade Srbije, među kojima je i da spremaju da smanje platu u februaru od pet do osam odsto i tako sahrane obrazovanje, a opelu će prisustvovati premijer (Aleksandar Vučić), ministar finansija (Dušan Vujović) i ministar prosvete (Srđan
Verbić)", kazao je Brajković za agenciju Beta.

On je naveo da su među prevarama i to da su predstavnici vlade i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja osnovali komisiju za rad na Zakonu o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja bez predstavnika sindikata prosvete. "Oni su u međuvremenu formirali komisiju od 30 članova, a nas su pozvali tek sutra da se priključimo kada je Zakon već pri kraju. Hoće da ukinu član 5 kojim se reguliše tehnološki višak", dodao je Brajković.

Kako je objasnio, do sada je taj član regulisao da se svakoj osobi proglašenoj tehnološkim viškom nađe drugi posao, a sada će da uvedu da se ljudi zapošljavaju na konkurs, što je "suprotno svim pravilima".

Prema njegovim rečima, sindikatima je obećano i da će platni razredi biti jedinstveni za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta, a onda su prešli na parcijalne platne razrede.

"Mi ćemo nastaviti sa štrajkom, imamo danas protest u Kragujevcu, tokom meseca u Zrenjaninu i mi ćemo učiniti sve sutra i prekosutra na sastancima s predstavnicima vlade i ministarstva da se ništa od ovoga ne desi", istakao je predsednik Sindikata radnika zaposlenih u prosveti.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će smanjenje plata zaposlenih u prosveti u istom procentu biti preneto u budžet za 2015. godinu.

Vujović je novinarima kazao da razume želju prosvetnih radnika da sačuvaju svoje dohotke i njihov štrajk vidi kao mogućnost iskazivanja nezadovoljstva, ali je izrazio nadu da će se naći
zajedničko rešenje i to tako da država "ne bude ucenjivana, već tako da svi imaju jednaku šansu za rad i zaradu".

"Sa njima i sa svima ostalima smo vrlo solidarni i shvatamo o čemu se radi. Pokušaćemo da uradimo sve što je u našoj moći da se kolač koji postoji na najbolji način upotrebi da svi dobiju adekvatnu nagradu za svoj rad, odnosno platu", rekao je Vujović nakon
predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora.

On je naglasio da bi prosvetni radnici trebalo da budu "realni u onome što očekuju i traže iz budžeta", dodavši ipak da "postoji dosta prostora da se stvari rade efikasnije i bolje".

Vujović je ponovio da je smanjenje plata zaposlenima u prosveti, ali i u javnom sektoru, jedna od mera koje su prihvaćene kao investicija u bolju budućnost i omogućavanje novih ulaganja u Srbiju.

"Investitori, iako ovde posluju godinama, pokazuju da ne žele da povećavaju svoje prisustvo, a novi da dolaze u Srbiju u kojoj sredstva nestaju i u kojoj ne možemo da skockamo budžet", kazao je Vujović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da u zemlji neće biti dodatnih mera štednje, osim onih koje je Vlada Srbije već objavila.