• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zarada notara 1.500 evra mesečno

Izvor mondo.rs

Prosečna mesečna zarada jednog novosadskog notara iznosi oko 170.000 dinara, odnosno do 1.500 evra, podaci su Javnobeležničke komore Srbije.

U Novom Sadu trenutno posluje devet notara, a iz Javnobeležničke komore za "021.rs" poručuju da je iznos zarade realan i u skladu sa odgovornošću i važnošću posla.

Kada govorimo o reakciji Novosađana na uvođenje potpuno novog zanimanja na naše tržište rada, onu su u početku bili skeptični i rezervisani, ali je sada, tvrde iz Komore, situacija znatno drugačija.

"Veća pravna sigurnost, poverenje i dostupnost su građanima izuzetno značajni, pa samim tim čine da se građani osećaju zadovoljnijim. Istina je da se stranke ponekad i ljute zbog insistiranja beležnika na dostavi dokumentacije i poštovanju zakonske procedure, ali to je zajednički korak ka stvaranju moderne pravne države. Nama je bitna sigurnost svih strana, a zadovoljni klijenti su potvrda da smo svi zajedno sigurni u posao koji smo obavili", poručuju iz Javnobeležničke komore, odakle nisu mogli da preciziraju koji novosadski notar ostvaruje najvišu zaradu, jer se o tome zasebna evidencija ne vodi. Takođe, sami notari odbijaju da odgovore na ovakva pitanja.

Uvođenje notara u pravni sistem u velikoj meri je promenilo rad advokata. Kada je reč o pravima građana, ona su znatno promenjena, objašnjava za 021.rs sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Vojvodine Dejan Ukropina.

"Prvo, poremećaj je nastao u ostvarenju prava građana. Svim građanima u Srbiji je oduzeta poslovna sposobnost i organičena slobodna volja i pravo izbora u zaključivanju pravnih poslova. Jedino potpuno poslovno sposobna su 92 javna beležnika što znači da je advokatima oduzeto pravo na pružanje pravne pomoći u delu koji se odnosi na sastavljanje pravnih poslova, testamenata, ugovora itd, a što je suprotno članu 67. Ustava Republike Srbije. Dakle, reč je o neustavnom zakonu koji je doveo do ugrožavanja i ograničenja, pre svega, osnovnih ljudskih prava i do poremećaja u radu advokature", kaže Ukropina o dodaje da su advokati oduvek imali odgovornost za tačnost i zakonitost svih dokumenata koje sačinjavaju, kao i punu materijalnu odgovornost ličnom imovinom, u slučaju da oštete klijenta.

"Osim toga, o neutralnosti advokata govori i Etički kodeks, koji zabranjuje advokatu da zastupa bilo koju ugovornu stranu u slučaju spora koji nastane iz ugovora koji je advokat sastavio. Problem postoji i kod profesionalne tajne, jer nad radom notara Ministarstvo pravde ima pravo nadzora i traženja informacija o overama. Dakle, kod notara profesionalne tajne nema", navodi Ukropina.

Sa druge strane, notari tvrde da je pravna sigurnost svih stranaka povećana, a umanjuje se i broj mogućih sporova.

"Prema Zakonu o javnom beležništvu, javni beležnik je dužan da istovremeno proceni formalnu i sadržinsku stranu svake isprave, da proveri sve podatke koji su bitni za zaključenje pravnog posla i odgovara za zakonitost isprave, istovremeno štiteći interese svih stranaka koje učestvuju u tom poslu", kažu iz Komore za portal.

Dejan Ukoprina smatra da nije na način na koji je kod nas uvedeno. Kako kaže, advokatima je oduzet deo nadležnosti, a na gubitku su svi - osim 92 notara i lica povezana sa njima.

"Razlikujemo uvođenje javnih beležnika u pravni sistem, što advokatura smatra opravdanim i potrebnim, ali u odnosu na način kako je to izvedeno, smatramo da je neopravdano i nezakonito. Naime, ne može se javno beležništvo uvoditi tako što će se advokaturi oduzimati deo nadležnosti i narušavati samostalnost pravosuđa, što je ovim zakonom na najdirektniji način učinjeno. Izvršna vlast nije mogla da prenese na javne beležnike ovlašćenja koja nikada nije ni imala", kaže Ukropina.

On dodaje da su Novosađani, pa i svi građani, na gubitku zbog ukinutih prava i većih naknada za overu, ali trpi i budžet Srbije zbog manjeg priliva sredstava.Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samo u Srbiji

Opet se izmislja topla voda i legalno dere sirotinja. Za kupoprodajni ugovor koji je do juce bio oko 3000 danas moramo da platimo 22-23000! Ispade da su notari genijalci sa Harvarda! A narod grca u nemastini..ovo je vrhunac bezobrazluka! Ne branim advokate jer su i oni puni ko brodovi i opet deblji kraj izvuce sirotinja.

vlada

uaboravili ste jos jenu nulu na ovih 1500evra

Milan

Notare je uveo rezim.jer pola para ide njima. Klasican lopovluk

 Notari u Novom Sadu zarade 1.500 evra mesečno