Bilo je to neko davno vreme, kada se sedalo u "stojadina" pa pravac u selo kod babe i dede. A onda: svinjče pod nož, kazan pun čvaraka, pa malo kobasice, pa malo mesa u pušnicu...

Kasnije tokom dana nazad za Beograd, sa punim gepekom mesa, dok "stojadin" glisira po autoputu.

U Adorjanu, selu sa oko 1.500 stanovnika danas se zguralo preko četiri,pet hiljada ljudi iz okoline, ali i iz susednih država: Mađarske, Rumunije, Slovačke.

Videosvinjokolj

Oni su tu da nastave tradiciju, na četvrtom tradicionalnom Svinjokolju sa slamom.

Čara Boršoš, preduzetnik i glavni organizator ove manifestacije objašnjava nam da tradicija mora da se neguje:

"Živimo u vreme tranzicije, ali mi mlađi ne želimo da zaboravimo tradiciju. Znalo se oduvek da se svinje kolju krajem novembra, ali poslednjih godina toga je sve manje i manje. Zato smo ovu manifestaciju i pokrenuli pre četiri godine, da se ne zaboravi", kaže Boršoš.

SVINJOKOLJ SA SLAMOM

Iako je u pitanju čin ubijanja svinje na vrlo svirep način, sveprisutno je oduševljenje, pa čak i onih najmlađih.

Za nas "dođoše" koji prvi put prisustvujemo tome, usledio je potpuni šok kada su svinju od 250 kilograma njih četvorica dovukli, ubili maljem u čelo, prekrili slamom i zapalili je.

Da šok bude veći, dok se odvijala ova drama u životu svinje, u pozadini su muzikanti, obučeni u crveno, sve vreme sviruckali neku veselu, narodnu, mađarsku melodiju.

Spržiše jadno svinjče dok si lupio dlanom o dlan. Kakvi majstori zanata! Ali, tradicija je tradicija, a to nam potvrđuje i glavni majstor Jožef Orove, poznati mesar iz Čerdevika.

"Zanat sam naučio od svog dede i ovim se bavim više od 40 godina. Više ne koljem za pare, samo idem po svinjokoljima i manifestacijama, kada me zovu. Koljem po Srbiji i Mađarskoj", kaže Jožef.  

GalerijaSvirepa tradicija

I na kraju ovog strašnog čina, aplauz. Omanji čovečuljak sa mikrofonom u ruci dao je odjavnu reč i poželeo prisutnima dobar provod u nastavku programa - takmičenju u pravljenju kobasica i hurki (nešto slično švargli).

Kada se takmičenje završi, brojni posetioci pohrliće da degustiraju ove svinjske đakonije, jer ovi ljudi koji su se danas okupili u Adorjanu gastronomi su u svakom smislu, i kada se kolje i kada se sprema i kada se jede.

(Goran Sivački / Stefan Stojanović)