Novcana restitucija odlozena do decembra 2018. godine

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Starim vlasnicima pare za oduzeto tek od 2019?

Vlada Srbije predložila je da se novčano obeštećenje vlasnicima oduzete imovine odloži sa 1. januara 2015. na decembar 2018. godine.

Izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji je na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije koja je danas pocela, predviđeno je da se rok za emisiju obveznica po osnovu izmene propisa produži do 15. decembra 2017. godine, a početak isplate do 15. decembra 2018. godine.

Vlasnici sami krivi???

U obrazloženju predloga izmena Zakona se navodi da je predloženo da rok koji Vlada Srbije ima da utvrdi koeficijent za obeštećenje bude produžen za još dve godine, jer je najveći broj zahteva podnet u ovoj godini. "Kako je najveći broj zahteva podnet u 2014. i to preko 45.000 zahteva, što sa zahtevima podnetim u 2012. i 2013. iznosi preko 74.000 zahteva, smatramo opravdanim produženje roka (sa tri na pet godina) od početka podnošenja zahteva", navodi se u Predlogu izmena Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju,

Isplata tih obveznica za restituciju, kako je predloženo, trajala bi 12 godina, umesto sada predviđenih 15 godina. Za obeštećenje će biti opredeljen iznos od dve milijarde evra, uz pripadajuće kamate za sve korisnike od dva odsto, obračunate od 15. decembra 2017. do rokova dospeća obveznica, osim za vlasnike starije od 65 godina.

Precizira se da će rok dospeća za obveznice isplaćenje osobama starijim od 65 godina biti 10 godina, a za vlasnike oduzete imovine starije od 70 godina obveznice dospevaju u roku od pet godina.

Predloženo je da ukupno obeštećenje po vlasniku oduzete imovine može biti najviše pola miliona evra. Isto ograničenje, na 500.000 evra, važi i u slučaju da jedan vlasnik ostvaruje pravo po osnovu oduzete imovine više bivših vlasnika.

Izmenama se predviđa da osnovne elemente obveznica, iznos emisije, kao i uslove distribucije naplate obveznica, Vlada Srbije na predlog Ministarstva finasija, uradi do 20. juna 2017, umesto kao što je sad predviđeno do 31. decembra 2014.

Početak isplate akontacija starim vlasnicima se, prema predlogu izmena Zakona o restituciji, odlaže za dve godine, sa 31. marta 2015. na 31. mart 2017. godine.

Država će bespovratnu akontaciju starim vlasnicima isplaćivati na osnovu pravosnažnog rešenja o utvrđivanju obeštećenja u iznosu od 10 odsto od utvrđenog iznosa. Za iznos isplaćene akontacije biće umanjena vrednsot obveznica koje pripadaju tom vlasniku.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU