• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregovori sa advokatima propali, ministar se nada

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da veruje da je moguće naći rešenje za zahteve advokata kroz konstruktivan dijalog, ali da to nije realno da se desi do Nove godine. Advokati kažu da je za propast pregovora krivo Ministarstvo.

"Hoću da verujem da je do Nove godine moguće da se nađe rešenje, ali mislim da nije realno da do toga dođe", rekao je Selaković posle otvaranja poslednje, 25. povereničke kancelarije za alternativne sankcije u Novom Pazaru.

Selaković je podsetio da je u decembru održano sedam sastanaka stručnih timova Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde.

Prema rečima ministra, ovaj protest advokata ili štrajk doneo je mnogo štete sprskom pravosuđu koje je u procesu reformi i koje, i bez toga, ima dovoljno velikih problema sa kojima treba da se bori.

Pogledajte

00:00
selaković advokati
selaković advokati
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

"Sporno pitanje, za advokatsku komoru to su dva pitanja, a ja kažem da je to jedno pitanje - svakako nije, ne sme i ne treba da bude razlog za potpunu blokadu srpskog pravosuđa", naveo je Selaković.

Ministar je podsetio da advokati ne rade već gotovo šest meseci, s obzirom da su rad obustavili najpre na 15 dana u junu, u julu i avgustu su bile sudijske ferije, a od septembra ponovo je obustavljen rad advokata u celoj Srbiji.

Nepravni argumenti protiv advokata

Advokati tvrde da na njihove argumente Ministarstvo pravde nije dalo bilo kakav pravno argumentovan odgovor, kao i da isključivo Ministarstvo snosi odgovornost za neuspeh pregovora. Motivi Ministarstva pravde da istrajava na održanju povreda Ustava i zakona nalaze se izvan prava, što direktno vodi daljem urušavanju pravnog sistema Republike Srbije, ljudskih i građanskih prava, smatra AKS.

Advokatska komora Srbije saopštila je ranije danas da su pregovori stručnih timova AKS i Ministarstva pravde završeni potpunim neuspehom, tvrdeći da odgovornost za neuspeh pregovora snosi Ministarstvo.

AKS navodi da su pregovori, koji su vođeni u protekle dve sedmice, na sedam sastanaka neuspešni zbog stava Ministarstva pravde da ne prihvata nikakve izmene odredbi Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona koje su sporne za advokaturu.

"Ministarstvo pravde tokom pregovora nije iskazalo spremnost za izmene zakona, iako su zahtevi AKS zasnovani na poštovanju ustavnosti, zakonitosti i garantovanih ljudskih i građanskih prava građana Srbije", navodi se u saopštenju.

Advokati su obustavili rad u celoj Srbiji 17. septembra tražeći izmene pomenutih zakona, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

ADVOKATI OPET PRED USTAVNIM SUDOM

Više stotina advokata protestovalo je danas ispred zgrade Ustavnog suda jer se gotovo četiri meseca ne odlučuje o njihovim inicijativama za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu.

"Skup je organizovan kako bi uputili urgenciju i apel Ustvanom sudu jer već četiri meseca ne rešava po našim inicijativama za ocenu ustavnosti zakona", rekao je za advokat iz Beograda Vladimir Galjak.

Prema članu 67. Ustava Srbije, pravnu pomoć pružaju advokati i jedinice lokalne samouprave, tako da su ovlašćenja koja su data Zakonom data javnim beležnicima neustavna, naglasio je Galjak.

Prve inicijavite za ocenu ustavnosti pomenutih zakona predate su Ustavnom sudu 17. septembra.

Ustavni sud je 12. novembra saopštio da je održao pripremnu sednicu povodom njihove kao i inicijative za ocenu ustavnosti obustave rada advokata, koja je počela 17. septembra u celoj Srbiji.

Advokati su stupili u protest sa obustavom rada, jer smatraju da su neustavne pojedine odredbe pomenutih zakona, a traže i regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Ustavni sud Srbije je 11. decembra saopštio da je do tog dana dobio ukupno 76 incijativa za ocenu ustavnosti povodom Zakona o javnom beležništvu i drugih sa njim povezanih zakona, kao i da se po tim predmetima prioritetno postupa.

Advokati su u više navrata podnosili urgenicuje Ustavnom sudu, kako bi požurio sa donošenjem odluka o njihovim inicijativama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Seljo maheru

Vucko se ponosi svojim nesposobnim ministrima jer kako bi on bio sam na vrhu,vodja za glupi narod.Sve je provaljeno.JAD!

Dik

Poraz sns politike,drzava ne postoji,pravosudje mrtvo,pa sto Vucko ne vice na advokate ili ce to kao sa tajkunima?

advokat Dušan Bratić

Prvi zahtev je razrešenje ministra pravde.Onda može da se pregovara dalje.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU