Tužilaštvo traži osam godina zatvora za Subotića | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Tužilaštvo traži osam godina zatvora za Subotića

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Tužilaštvo predložilo da Apelacioni sud Subotića i ostale okrivljene proglasi krivim i osudi po zakonu. Predloženo da Subotić bude osuđen na osam godina zatvora zbog šverca cigareta.


Apelacioni sud u Beogradu razmatrao je danas žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal na presudu kojom su prošle godine u julu biznismen Stanko Subotić Cane i ostali okrivljeni oslobođeni optužbi za organizovanje šverca cigareta u Srbiji tokom devedesetih.

Žalbu tužilaštva predstavio je tužilac Saša Ivanić, dok se Subotić kao ni ostali okrivljeni i njihovi branioci nisu pojavili u sudu, što i nisu bili u obavezi da učine.

Apelacioni sud, koji je već jednom ukidao presudu kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora, posle razmatranja presude i žalbe odlučivaće da li će u potpunosti potvrditi presudu Specijalnog suda, preinačiti je, ili pak otvoriti glavni pretres i sam izvesti ključne dokaze.

U svakom slučaju, odluka Apelacionog suda mora da bude pravosnažna, jer je već jednom vraćao predmet na ponovno suđenje.

Preti mu 10 godina zatvora

Subotić se tereti se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora. Optužnicom se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima. Grupa je, prema optužnici, na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara. Subotić je, i pored višegodišnje poternice na snazi, slobodno živeo i radio u Švajcarskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo za koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.

Subotić, kao i ostali prvostepenom presudom koja je izrečena 18. jula 2014. godine, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice, ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za dela iz 1995. godine.

Tužilac Saša Ivanić na sednici veća Apelacionog suda najpre je ukazao da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja za dela za koja su optužbe odbijene.

Takođe je obrazložio da se sporna oslobađajuća presuda zasniva na dokazu na kojem se ne može zasnivati, odnosno na iskazu svedoka iz Makedonije Jovana Ristovskog i dokumentaciji koju je nezakonito nabavio, što je i sam rekao tokom prvostepenog suđenja.

Ristovski je makedonski državljanin koji je sam dokumentaciju dostavio sudu, a na osnovu koje je sud zaključio da je - vojska švercovala cigarete, a ne Subotić i ostali okrivljeni.

Tužilaštvo je predložilo da sud održi glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, a potom preinači prvostepenu presudu i osudi Subotića i ostale okrivljene, ili da to učini nakon sednice veća.

Takođe je predloženo da se Subotić osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a za njegovi saradnici na kaznu od dve do šest godina zatvora.

Osim Subotića okrivljeni su i Mihalj Kertes, Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarević, Jovica Ranđelović i Stevan Banović.

Subotić je sredinom septembra 2013. godine prvi put izneo svoju odbranu pred sudom i negirao optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete, tvrdeći da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.

Do tada mu se sudilo u odsustvu jer je do jula 2013. bio nedostupan pravosudnim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica, a pritvor zamenjen jemstvom.

Odlukama Specijalnog suda koje su još na snazi, Subotiću su pritvremeno oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dorcolac

Ja sam skroman. Da li moze za mene 10 miliona evra i 5 godina robije?

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU