• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privatizacija društvenih firmi do kraja 2008.

Vlada Srbije je usvojila izmene Zakona o privatizaciji kojim je 31. decembar 2008. godine utvrdjen kao rok za okončanje privatizacije društvenih preduzeća. Do tog datuma mora da se objavi poziv za tendersku ili aukcijsku prodaju preostalih preduzeća koja su u društvenom vlasništvu, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić.

Vlada Srbije je usvojila izmene Zakona o privatizaciji kojim je 31. decembar 2008. godine utvrdjen kao rok za okončanje privatizacije društvenih preduzeća. Do tog datuma mora da se objavi poziv za tendersku ili aukcijsku prodaju preostalih preduzeća koja su u društvenom vlasništvu, rekao je na konferenciji za novinare ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić.

Dinkić je naglasio da su pooštreni uslovi za učešće u privatizaciji, jer je zabranjeno da se za kupovinu kapitala i imovine firmi nadmeću lica koja su osudjivana za krivična dela ili se protiv njih vodi istraga za krivična dela.

Izmenama Zakona o privatizaciji, koje su upućene skupštini na usvajanje, pojednostavljena je procedura pripreme preduzeća za privatizaciju i omogućeno da se deo viška prihoda od prodaje imovine preduzeća u restrukturiranju, posle namirenja poverioca, raspodeli zaposlenima. "Poboljšana je i zaštita zaposlenih posle privatizacije, jer je vlasnik obavezan da najmanje devet meseci u godini radnicima islaćuje minimalne zarade, kao i poreze i doprinose", objasnio je Dinkić.

Ubuduće će biti moguća prodaja firmi koje su nastale od imovine preduzeća iz bivše SFRJ, a novac od prodaje će ići na poseban račun.

Uvedena je zaštita poverioca, tako što se zabranjuje prinudno izvršenje državnih poverilaca za preduzeća u postupku tendera i aukcije, kako bi se sprečila zaplena i rasprodaja imovine.

Dinkić je rekao da je predvidjeno da se, posle raskida ugovora u postupku tenderske prodaje, na pregovore poziva drugoplasirani ponudjač. U slučaju raskida ugovora biće omogućena bolja zaštita državnih interesa, jer će kupac biti sprečen da investicijama i dokapitalizacijom poveća vrednost svog kapitala.

Vlada je odlučila da iz budžetske rezerve izdvoji 40 milion dinara za "Trepču" iz Zvečana na severu Kosova, kako bi se to preduzeće pripremilo za restrukturiranje.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image