Protest nastavnika, koji je počeo 17. novembra skraćivanjem časova na 30 minuta, nije samo zbog plata nego zarad odbrane službe kojom služimo učenicima i narodu, navedeno je u proglasu sindikata pročitanom tokom akademije na otvorenom na Trgu Republike.

"Naš štrajk nije samo borba za hleb nasušni nego i za poštovanje knijige iz koje učenici uče a koja je obezvređena, za vrednost njihove diplome, za njihovo mesto u društvu...", navedeno je u proglasu.

"Umesto da im budemo uzori, mi svojim bednim položajem decu odbijamo od knjige, od učenja, od vrednosti za koje je škola uvek spremala đaka", navedeno je između ostalog u proglasu i ukazano da je štrajk "poslednja odbrana srpskog obrazovanja".

Tokom skupa u centru grada predstavljali su se nagrađivani prosvetni radnici, učitelji i nastavnici-pesnici, a veći deo akademije posvećen je delu Svetog Save, koji se danas obeležava u školama.


Pre akademije, prosvetni radnici su organizovali protestnu šetnju od platoa ispred Hrama Svetog Save do Trga Republike.

GalerijaProsvetari protestna šetnja

Prosvetni radnici došli su iz Kovina, Sremske Mitrovice, Niša, Aleksinca, Ražnja, Zrenjanina, Čačka, Kruševca, Kragujevca, Beograda, a u koloni nose parole "Ko je pojeo moj fakultet", "Zahtevamo redovne i dobre penzije i plate".

Saobraćaj se u delovima grada kuda je prolazila kolona odvijao usporeno.

Sindikati traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, uvođenje platnih razreda, donošenje posebnog kolektivnog ugovora.

Razgovori predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete treba da budu nastavljeni u četvrtak.