Kupci će morati da dobiju dozvolu Ministarstva trgovine na osnovu prethodne saglasnosti tri ministarstva i Bezbednosno-informativne agencije.

Na tenderu mogu učestvovati preduzeća registrovana za spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe kojih ima 176, kao i preduzeća registrovana za proizvodnju naoružanja i vojne kojih sada ima 51.

Portparol Ministarstva odbrane kapetan korvete Jovan Krivokapić rekao je za MONDO da će budući kupac pre kupovine morati da najavi kome će prodati oružje i sa kim će sklopiti ugovor.

Krivokapić navodi da konačnu dozvolu za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom izdaje Ministarstvo trgovine.

Sa druge strane, izvor portala MONDO ističe da je prethodno potrebna saglasnost tri ministarstva - odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova - kao i BIA, koji svi rade ozbiljne provere kupaca

GalerijaRasprodaja JNA

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane proverava da li su zadovoljeni standardi, obučenost radnika i slično, dok Ministarstvo spoljnih poslova proverava gde će kupljeno oružje završiti, odnosno da li je možda kupac država sa kojom je trgovina oružjem zabranjena i da li bi naoružanje moglo da završi u rukama terorističkih organizacija.  

Izvor objašnjava da Ministarstvo unutrašnjih poslova proverava da li su protiv zaposlenih u firmi koja kupuje oružje podnete krivične prijave i da li su ranije bili "u sukobu sa zakonom", dok BIA obavlja ostale bezbednosne provere.

Ministarstvo odbrane najavilo je da će oglasiti prodaju Ministarstvo više od 480 tenkova i haubica, 220 oklopnih vozila, više od 20.000 pušaka i pištolja i veliku količinu druge municije i opreme. 

Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeno je da Direkcija za nabavke i prodaju planira da ponudi na prodaju 282 tenka T-55 i oko 220 oklopnih transportera M-60, M-80, BTR-50 i BTR-60 i protivoklopnih oruđa POLO, kao i 200 haubica od 105 i 155 milimetra.

Ministarstvo će ponuditi oko 16.700 pištolja kalibra 7,65 milimetra, oko 3.500 automatskih pušaka M-70, oko 120.000 tromblonskih mina i oko 1.500 raketa.

Zainteresovani mogu da kupe i više od 1.100 protivavionskih topova od 20 i 30 milimetara i oko 5.400 ručnih bacača raketa, minobacača i bestrzajnih topova, a na prodaju je i 26 višecevnih lansera raketa M-63.

Videojovan krivokapic

Na prodaju su i tri radara SNAR-10 za kontrabatiranje neprijateljske artiljerije i više od 140.000 komada razne municije.

Ministarstvo odbrane nije odredilo vremenski oročen poziv za dostavljanje ponuda za kupovinu naoružanja.