Mnogima od nas se čini da nas nisu ni napuštali. Nekada smo se zimama radovali, ako ništa drugo, a onda zbog toga što bi nas komarci ostavljali na miru bar dok je hladno vreme.

Ali, vremena, odnosno klima se promenila. Zime su blaže, a oni su tu. Doduše, ne u onolikom broju koliko ih bude na proleće i leto, ali su tu.

MONDU su se javili čitaoci koji se već sada, a nismo još ni ušli u proleće, žale na komarce.

"Kada će početi zaprašivanje?", pitao nas je jedan od čitalaca. Dok čekamo odgovor nadležnih gradskih službi (a odgovor već znamo: dok je nestabilno vreme nema zaprašivanja), možemo samo da vam ponovimo savet kako da se sami odbranite ili bar da pokušate da se odbranite od ovih krvopija.

Evo recepta za samoodbranu. Potrebni su vam:

- prazna plastična flaša zapremine dve litre;

- gram kvasca;

-  50 grama žutog šećera;

- dva decilitra tople vode, tj. jedna čaša.

Flašu isecite vodoravno, otprilike na trećinu od vrha. Sipajte vode toliko da, kada vrh flaše okrenete "naopako", i spustite prema dnu, grlić ne ulazi u vodu, već ostane iznad dva, tri centimetra. Tada, selotejpom pričvrstite dva dela flaše.

Sipajte toplu vodu i šećer, a potom ubacite i kvasac.

Flašu uvijte u krpu i ostavite na simsu, terasi ili kraj prozora koji najčešće držite otvorenim u kući.

Smesa vode, šećera i kvasca proizvodi uglen dioksid koji neodoljivo privlači komarce. Oni će se spuštati u zamku u uletati kroz uzani otvor, a potom ostajati zarobljeni unutra.

Evo i grafičkog prikaza