Jovo nanovo: Ukinuta presuda za zločine na Kosovu | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Jovo nanovo: Ukinuta presuda za zločine na Kosovu

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u celosti presudu kojom je devet pripadnika paravojne formacije "Šakali" bilo osuđeno na ukupno 106 godina zatvora zbog zločina nad albanskim civilima.

Zločini su počinjeni u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić, na Kosovu 1999. godine, a dvojica optuženih prvostepenom presudom bila su oslobođena optužbi.

Istim rešenjem, kojim je uvažio žalbe tužioca za ratne zločine, okrivljenih i njihovih branilaca, sud je naložio da im se suđenje ponovi, saopštio je Apelacioni sud.

Oteli mu "audi" i "mercedes", pa mu pucali u potiljak

Jedan od svedoka saradnika je rekao da je jedan Albanac ubijen pošto su mu oduzeta dva vozila - "audi" i "mercedes", posle čega mu je ispaljen metak u potiljak. "Crvena masa mozga se zalepila po plafonu. Onda se nasmejao i rekao mi da se tako izvodi krečenje", ispričao je taj svedok. Sumnja se da je glavni cilj bio proterivanje Albanaca iz datog područja, i da su tom prilikom od žrtava oduzimane dragocenosti i lične isprave.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepena presuda je zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer izreka presude nije razumljiva u pogledu odlučnih činjenica i protivrečna je sama sebi.

U odgovarajućim delovima obrazloženja presude, kako se dodaje, nisu dati ni razlozi o odlučnim činjenicama, kako u pogledu elemenata krivičnog dela koje je predmet optužbe tako i u odnosu na psihički odnos okrivljenih prema radnjama izvršenja koje su im stavljene na teret, a razlozi koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni.

Zbog svega, i činjenicno stanje iz prvostepene presude je ostalo nepotpuno utvrđeno pa je morala biti ukinuta, navodi Apelacioni sud.

Ukinutom presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu optuženi su bili osuđenii zbog ubistva više od 120 civila u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić, među kojima je najmlađa žrtva je imala 19 godina, a najstarija 87 godina.

Prvooptuženi Toplica Miladinović bio je ukinutom presudom osuđen na 20 godina zatvora, kao i Milojko Nikolić i Dejan Bulatović.

Ranko Momić je bio osudujen na 15 godina zatvora, Srećko Popović na 10, Abdualh Sokić na 12 godina, Siniša Mišić na pet godina, a Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po dve godine.

Optužbi su bili oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

Zločin je počinjen tokom aprila i maja 1999. godine, a u optužnici se navodi da operacija u selima u kojima su izvršena ubistva nije imala nikakav direktan vojni cilj. Pripadnici Šakala su pri izvršenju pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost.

Ubistva su vršena na svirep i podmukao način, neretko se pucalo žrtvama u leđa, nakon čega je većina tela zapaljena, s ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Don Kihot

Ovde pravde nema...

Rakija

Malo je previse da mi sve nase osudimo, a da su kod njih ratni zlocinci na vlasti.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU