Ombudsman: Građani se najviše žale na lošu upravu | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Ombudsman: Građani se najviše žale na lošu upravu

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Najviše pritužbi građana u prošloj godini odnosilo se na lošu državnu upravu, kaže zaštitnik građana Saša Janković, koji zamera izvršnoj vlasti zbog negodovanja povodom kritičkih stavova iznetih na njen račun u medijima.

Predstavljajući izveštaj za 2014. godinu članovima skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Janković je kazao da u Srbiji ima medija u kojma se čuju kritički stavovi, ali je zamerio izvršnoj vlasti što negoduje zbog takvih stavova.

Đukanović: Neka se ombudsman kandiduje na izborima

Funkcioner SNS Vladimir Djukanović ponovo je pozvao Jankovića da ne zloupotrebljava funkciju ombudsmana zbog svoje politicke ambicije, te da podnese ostavku i kandiduje se na izborima. "Ako ima morala, neka podnese ostavku, a taj politički program koji je stavio u svoj izveštaj 2014. godinu neka kandiduje na izborima", rekao je Djukanović.

"Uloga države nije da bude na jednoj strani, već da promoviše slobodu govora. Kod nas se sa pozicije izvršne vlasti emituje da su oni koji izražavaju kritičko mišljenje strani i tajkunski plaćenici, koji ne vole državu", kazao je Janković.

To, kako je dodao, izaziva strah kod medija i novinara da će doći u neugodnu poziciju po pitanju oglašavanja, koji je jedan od izvora prihoda u medijima.

Janković je u izveštaju naveo i da je kao jedan od najznačajnijih problema kada su u pitanju prava dece označio obrazovanje, budući da su časovi skraćeni već duže vreme zbog štrajka prosvetara.

"Takav način izražavanja nezadovoljstva je poguban za decu. To ne izaziva revolt ni kod dece, ni kod roditelja, ni kod vlade", primetio je Janković.

Zaštitnik građana je naveo da je stanje ljudskih prava u 2014. godini bilo zabrinjavajuće, da se 20.340 građana obratilo zastitniku građana, a da se najveći broj njih žalio na lošu upravu.

"Najveći broj pritužbi ticao se loše uprave, besmislenih procedura, prebacivanje tereta dokazivanja na građane...", naveo je Janković, dodajući da imamo i dalje probleme izazvane spornim propisima koje je doneo upravo parlament.

Kao primer je naveo Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim je suštinski smanjen iznos penzija, ali se one isplaćuju bez rešenja, na koja bi možda neko mogao da se žali.

"To je situacija manjka pravne sigurnosti", kazao je Janković, napomenuvši da su organi vlasti u visokom procentu od 88,91 odsto prihvatali preporuke zaštitnika i otklanjali nepravilnosti na koje je ukazivao.

Janković je ukazao i na problem naplate solidarnog poreza trudnicama koje tri meseca nisu dobijale naknadu, pa im je u jednom mesecu isplaćena kumulativno, zbog čega su podpale pod naplatu solidarnog poreza.

Kada je u pitanju stanje rodne ravnopravnosti u prošloj godini, Janković je kao najdrastičniji primer kršenja naveo slučaj transrodne osobe u Vojsci Srbije.

Janković je dodao i da zbog primene novih medijskih propisa preti opasnost da se ostane bez dovoljno informisanja na manjinskim jezicima.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rajko

a što ne kaže gosp.Janković da se gradjani takodje žale na njegovu previsoku platu, koja iznosi 345.000 dinara.

majmun

Šta reći za radikalskog trovača Djuku ?? Uvek se on javlja nešto glavni je uvlakač!! Kandiduj se ti i svi ostali a da nema Vučića pa ne bi ni iz kuće glasali za tebe !!! Sve ove posmenjivati pod hitno ako mislimo da nam bude bolje

Urke

Ne zalećem se sa poverenjem ni u tebe zastitnice nas..

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU