"Civilni sektor može da bude dobar partner državi u svim reformama", ocenila je u izjavi Tanjugu direktorka Udruženja "Građanske inicijative" Maja Stojanović i prenela da je premijer najavio sastanke i sa ostalim sektorskim organizacijama iz civilnog društva.

Ona je rekla da je saradnja države i civilnog sektora bolja u odnosu na period pre pet godina i da veruje da je to i zbog vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom.

Međutim, dodaje, problem je što Kancelarija još nema direktora, a ističe da je Vučić obećao da će to biti rešeno do kraja godine.

"Nama je potrebno da svako ministarstvo postane malo svesnije činjenice da mi možemo da budemo dobri partneri u svimreformama", poručila je Stojanović.

Kaže i da je na sastanku sa srpskim premijerom bilo reči o vladavini prava, nezavisnosti institucija, zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći.

Stojanović smatra da je ključno popraviti raspoloženje institucija prema civilnom sektoru, te da institucije treba da shvate da su udruženja građana neko ko stvarno može da pomogne svojim predlozima i transformiše mišljenja građana.

Civilni sektor, dodala je, nije tu samo da kritikuje, već da daje dobre predloge.

"Glavna poenta našeg angažovanja je da damo dobre predloge i da uključimo građane u rešavanje određenih problema koji smetaju i njima i udruženjima građana, a trebalo bi naravno i institucijama i državi", kazala je Stojanović.

Direktor Komiteta za ljudska prava ( YUCOM) Milan Antonijević, koji je uz predstavnike Centra za praktičnu politiku i Građanskih inicijativa prisustvovao današnjem sastanku sa predsednikom Vlade Srbije, takođe smatra da bi nevladine organizacije trebalo više uključiti u razne procese.

On je istakao da civilno društvo, recimo, u procesu evropskih integracija civilno društvo daje veliku podršku da se završavaju određeni procesi unutar državnog aparata.

Kako je rekao, civilno društvo učestvuje u procesu evropskih integracija preko Nacionalnog konventa o EU i drugih mehanizama, ali saradnja sa vladom u tom smislu može da bude mnogo intenzivnija.

"Saradnja postoji, ali može biti mnogo intenzivinija, da se vise sluša glas civilnog društva, jer je to glas građana koje su obraćaju nama i konkretno iznose svoje probleme i zahteve", rekao je Antonijević i dodao da je potrebno pojasniti građanima šta znače evropske integracije, zašto se država uključila u taj proces i zašto se pojedine reforme sprovode.

Kuća ljudskih prava i YUCOM koordiniraju Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, a sličan model postoji i u drugim poglavljima, rekao je Antonijević i dodao da na taj način koriguje ono što država radi na putu ka EU.

Antonijević je dodao da su u razgovorima sa premijerom otvorena brojna pitanja u vezi sa pravosuđem i ustavnim reformama, te da su predstavnici civilnog društva ukazali da bi ti procesi trebalo da budu što transparentniji.

Premijer se sastao danas sa predstavnicima Kuće ljudskih prava, mreže nevladinih organizacija, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje između Vlade Republike Srbije i civilnog sektora.

Vučić je, navedeno je u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije, istakao važnost bolje saradnje i većeg uključenja nevladinih organizacija u rad državnih organa i predložio učešće predstavnika civilnog društva u procesu pregovora sa EU.