Ombudsman: Uznemiravajuće mnogo nasilja nad decom | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Ombudsman: Uznemiravajuće mnogo nasilja nad decom

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Zaštitnik građana Saša Janković upozorio jeda se 27 odsto pritužbi u oblasti prava deteta, koje je primio 2014. godine, odnosi na nasilje nad decom.

Janković je u saopštenju naveo da je to uznemirujući podatak koji ukazuje na potrebu da se društvo maksimalno angažuje da se takva vrsta nasilja spreči.

U saopštenju ombudsmana, povodom Međunarodnog dana dece - žrtava nasilja, navodi se da podaci UNICEF-a pokazuju da je nasilje nad decom i dalje izuzetno rašireno te da se 2013. godine više od 3.500 porodica u Srbiji nalazilo na evidenciji centara za socijalni rad zbog nasilja nad decom, najčešće zanemarivanja i fizičkog zlostavljanja.

Više od dve trećine učenika svedoči o nasilju u školama, kako vršnjačkom, tako i nasilju nastavnika nad učenicima, dok veliki broj učenika navodi da se susretalo sa rodno zasnovanim nasiljem u školi.

Ombudsman, stoga, poziva nadležne organe da ulože dodatne napore u cilju prevencije nasilja, izgradnje "nulte tolerancije" na nasilje nad decom, aktivniji i efikasniji pristup slučajevima nasilja i podizanju svesti o nasilju nad decom, njegovoj raširenosti, oblicima i merama zaštite.

U saopštenju se podseća na stav Ujedinjenih nacija da se "nikakvo nasilje nad decom ne može opravdavati, a svako nasilje nad decom može se sprečiti", kao i da se ove godine navršava deset godina od donošenja Opšteg protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, prvog strateškog dokumenta o suzbijanju i prevenciji nasilja nad decom.

"Iako postoje pomaci u borbi protiv nasilja nad decom, činjenica je da mehanizmi zaštite traže doslednu primenu i bolju informisanost dece, roditelja, profesionalaca koji rade sa decom i javnosti. Protokoli se nedovoljno primenjuju, naročito u oblasti pravosuđa", smatra Janković.

Navodi se takođe, da se gotovo uopšte ne primenjuju mere za zaštitu dece od sekundarne traumatizacije u postupcima pred sudom i tužilaštvima, koje su zakonom omogućene, kao i da pojedine zdravstvene ustanove još nisu formirale tim za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, iako je to obaveza propisana Posebnim protokolom za sistem zdravstvene zaštite.

"Deca izložena emocionalnom zlostavljanju i zanemarivanju, izložena traumatičnim događajima u porodici, porodičnom nasilju i rodno zasnovanom nasilju, ne dobijaju adekvatne usluge zaštite pred organima starateljstva, a ustanove obrazovanja i vaspitanja ne preduzimaju adekvatne i blagovremene mere u slučaju vršnjačkog nasilja i nasilja zaposlenog prema učenicima", navodi se u saopštenju ombudsmana.

Ombudsman je istakao da i dalje izostaje aktivna, funkcionalna i višesmerna saradnja i razmena informacija među onim organima koji imaju ključnu ulogu u zaštiti dece od nasilja.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU